Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V. [ Mina ]

10. 12. 2016. 12:25 >> 12:12
2

CEMI TVRDI

Mandat pripada Laličićkoj, a ne Porobiću

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) uputio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zahtjev za, kako su rekli, otklanjanjem štetnih posljedica nastalih pogrešnim raspoređivanjem mandata koji je, umjesto Petra Porobića, trebalo da dobije prva na listi pripadnica manje zastupljenog pola, Jovanka Laličić.

CeMI je, u zahtjevu upućenom predsjedniku DIK-a Budimiru Šaranoviću, upozorio da je Komisija pogrešno primijenila član 104. Zakona o izboru odbornika i poslanika i utvrdila da, kako su, naveli, mandat treba da se rasporedi i osobi koja nema na to zakonsko pravo ovom prilikom.

Iz CeMI-ja su ukazali da je DIK, aktom broj 1060/8, od 30. novembra, predvidio da se upražnjeni mandati raspoređuju „kandidatima po redosljedu sa izborne liste, i to Mihailu Anđušiću, Miomiru M. Mugoši, Dragutinu Papoviću, Nadi Drobnjak, Petru Smoloviću i Petru Porobiću“.

„Zakon o izboru odbornika i poslanika član 104, stav 2 predviđa da ako na izbornoj listi sa koje je odbornik, odnosno poslanik izabran preostane isti ili veći broj kandidata od broja odbornika, odnosno poslanika kojima je prestao mandat izabraće se onaj kandidat koji je sljedeći prema redosljedu na izbornoj listi“, navodi se u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović.

On je ukazao da se stavu 3 istog člana navodi da „Izuzetno od stava 2 ovog člana, ako mandat prestane odborniku, odnosno poslaniku iz reda manje zastupljenog pola, umjesto njega izabraće se prvi sljedeći kandidat na izbornoj listi iz reda manje zastupljenog pola.

„Stoga ste 6. (24. na izbornoj listi) upražnjeno mjesto koje je nastalo imenovanjem Suzane Pribilović za članicu Vlade, popunili na pogrešan način. Umjesto Petra Porobića (42. na izbornoj listi), koji je naredni na izbornoj listi trebali ste u skladu sa članom 104 stav 4 rasporediti mandat prvoj na listi pripadnici manje zastupljenog pola. Manje zastupljeni pol na izbornoj listi Demokratske partije socijalista je ženski“, pojasnio je Vujović.

Umjesto Suzane Pribilović, kako je precizirao, mandat treba da dobije Jovanka Laličić (44. na izbornoj listi), prva naredna žena na izbornoj listi.

Iz CeMI-ja su apelovali na DIK da hitno pokrene procedure da se ispravi nastala šteta i otklone, kako su kazali, štetne radnje nastale pogrešnom primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“DIK nema pravo da mijenja izbornu volju građana, odnosno da mimo zakona odlučuje ko će biti nosilac poslaničkog mandata. Ukoliko Vašu akt ne preinačite, odnosno sprovedete isti postupak u saglasnosti sa Zakonom, CeMI će preduzeti radnje da se štetne posljedice hitno otklone na drugi način”, poručili su iz te nevladine organizacije. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније