Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2016. 17:54   >>  17:49

PEJOVIĆ OČEKUJE

Uskoro otvaranje poglavlja 22

Crna Gora bi trebalo uskoro da otvori poglavlje 22 koje će je pripremiti za strukturne fondove i regionalnu politiku, ocijenio je nacionalni koordinator za IPU, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović, koji je i ministar evropskih poslova Crne Gore, naveo je da je to poglavlje od esencijalne važnosti za buduće članstvo države u Evropskoj uniji (EU), kao i za pripremu koju, kroz korišćenje IPE, zemlja ima mogućnost da prođe kako bi se spremila za mnogo veće fondove.

On je objasnio da je riječ o šest do deset puta većem novcu koji će biti na raspolaganju državi članici kako bi vodila politike investiranja, ne samo u infrastrukturu, nego i u ljudski kapital.

„Crna Gora se nada da će uskoro, pored otvaranja poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, otvoriti i poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, koje donosi pripremu za strukturne fondove i regionalnu politiku“, rekao je Pejović na otvaranju sastanka Nadglednog odbora IPE.

On je istakao da Crna Gora bilježi visok stepen iskorištenosti sredstava bespovratne podrške.

„To pokazuje da Crna Gora ima znanje i vještine, ne samo za planiranje, nego i za uspješno sprovođenje projekata“, ocijenio je Pejović.

On je podsjetio da je Crna Gora, u periodu od 2007. do 2013. godine, isplanirala trošenje raspoložiovih 235 miliona eura bespovratne podrške.

„Ostvarili smo značajan uspjeh u njihovom korišćenju. Do sada je kroz nacionalne programe utrošeno više od 90 odsto novca“, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je, kao najmanja država Zapadnog Balkana, uspješno realizovala najveći broj projekata bilateralne prekogranične saradnje.

„Do sada je sprovedeno 136 bilateralnih projekata sa susjednim zemljama (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosova i Srbija) ukupne vrijednosti 20 miliona eura, i 91 projekat sa zemljama članicama EU ukupne vrijednosti u Crnoj Gori oko 18 miliona eura“, precizirao je Pejović.

On je saopštio da je EU, zbog konstantnog napretka Crne Gore u pregovaračakom procesu, odlučila da Crnoj Gori poveća iznos dostupnog novca za period od 2014. do 2020. godine za deset odsto. „Time je iznos povećan na 275 miliona eura“.

Kako je rekao, činjenica da je Crna Gora od 2007. godine uspjela da usmjeri više od sto miliona eura za važne infrastrukturne projekte ohrabrujuća je za projekciju ekonomskog rasta u narednom periodu.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, Henoveva Ruiz Kalavera, saopštila je da su spremni da Crnoj Gori u narednoj perspektivi daju još više novca.

„Zajednički ćemo se pobrinuti da se Crna Gora pripremi za buduće izazove kad postane država članica“, poručila je Kalavera.

Kako je kazala, Crna Gora ima dobru osnovu za naredne aktivnosti. „Prije smo više bili vezani za projekte, a sada više razmišljamo o sektorskom dijelu, što je u skladu sa perspektivom za buduće države članice EU“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније