Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

03. 12. 2016. 10:25   >>  10:03 20

KONATAR NAJAVLJUJE

Opozicija sprema parlament u sjenci

Opozicija razmatra mnoge opcije vaninstitucionalnog djelovanja u narednom periodu, a jedna od njih je i priprema za formiranje parlamenta u sjenci, saopštio je, za „Dan”, funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

“Iako opozicija bojkotuje Skupštinu Crne Gore, ne možemo zažmuriti na velike probleme u kojima se država i društvo nalaze. Svi smo svjedoci da trenutno kasne isplate socijalnih davanja. Situacija u javnim finansijama je vrlo loša, na to čak upozoravaju i neke institucije kao što je Centralna banka. Praktično se pali „crveno svjetlo” u sistemima zdravstva i prosvjete. Mi ćemo kao opozicija tražiti modalitete kako da građanima ukažemo na probleme kojih smo svi svjesni, ali i da predstavimo naša rješenja”, pojasnio je Konatar suštinu ideje o formiranju parlamenta u sjenci.

Funkcioner Građanskog pokreta URA napominje da je trenutna Skupština Crne Gore proizvod koruptivnih izbora i rezultat izborne krađe, što je čini nelegitimnom.

“Samim tim, i Vlada Crne Gore koja je izabrana u takvom parlamentu, nema legitimitet. Opozicija je u ambijentu neslobode na parlamentarnim izborima dobila 39 poslaničkih mandata. Moramo, zbog povjerenja koje su nam građani dali na izborima, naći način da sa njima razgovaramo o problemima i našim viđenjima rješenja za izlazak iz krize. Jedan od modaliteta je upravo i formiranje Skupštine u sjenci”, naveo je Konatar.

Formiranje parlamenta u sjenci bilo je predmet razgovora na jednom od nedavnih sastanaka predstavnika opozicionih političkih subjekata. Ocijenjeno je da bi to mogao biti model za artikulisanje stavova opozicionih partija o najaktuelnijim pitanjima. Ideja je, između ostalog, da parlament u sjenci funkcioniše tako što bi predstavnici opozicionih stranaka razmatrali one teme koje budu na dnevnom redu Skupštine Crne Gore. Pored ostalog, u slučaju skorijeg formiranja, parlament u sjenci bavio bi se i predloženim budžetom Crne Gore za narednu godinu, imajući u vidu da se rasprava o tom dokumentu uskoro očekuje i u Skupštini.

Konatar je kazao da je parlament u sjenci jedna u nizu ideja koje se trenutno razmatraju kada je u pitanju dalje vaninstitucionalno djelovanje crnogorske opozicije i da su sve opcije u igri.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније