Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

03. 12. 2016. 08:15 >> 07:52
12

"FER I SLOBODNI IZBORI"

Fraj: Napredak u poglavljima 23 i 24

Zbog odsustva opozicije iz parlamenta gubi i država i njeni građani. Neophodnim reformskim procesima potrebne su i Vlada i opozicija, koji se moraju udružiti i razgovarati jedni sa drugima. Ja ih samo mogu upozoriti da ne bojkotuju predugo - kaže u intervjuu Pobjedi Torsten Fraj, izvjestilac za Crnu Goru u Odboru za EU poslove njemačkog Bundestaga.

Fraj je ujedno i poslanik Demohrišćanske stranke kancelarke Angele Merkel. Ističe da je Crna Gora ostvarila napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i da su konkretan dokaz slobodni i fer izbori, koji su održani u oktobru pod novim pravnim okvirom.

Crna Gora ostvaruje napredak u poglavljima 23 i 24, kazao je Fraj odgovarajući na pitanje Pobjede.

"Konkretan dokaz su slobodni i fer izbori, koji su održani u oktobru pod novim pravnim okvirom. Izvještaj EK o napretku došao je do istog zaključka. Napredak u oblasti vladavine prava je u velikoj mjeri  ostvaren. Institucionalni okvir je na mjestu. Sada, pravni sistem mora dokazati da je efikasan i transparentan i mora proizvesti više rezultata. Ovo se posebno odnosi na uspjeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ova oblast će odrediti dalji tok pregovora", kazao je njemački poslanik.

Govoreći o velikim izazovima sa kojima se suočava EU, Fraj naglašava da je povlačenje Britanije iz Unije svakako najveći. 

"Jasno je da je borba protiv ovih izazova prioritet. Ali je, isto tako, jasno da su zemlje zapadnog Balkana pozvane da postanu članice Unije. U ovom trenutku, međutim, ne vidim to kao veliki i gorući problem, pošto svi kandidati moraju da riješe niz domaćih zadataka. Pored toga, vidim da je kapacitet apsorpcije EU iscrpljen u doglednoj budućnosti", kaže Fraj.

Poziv Crnoj Gori od NATO-a i njen predstojeći ulazak su važna prekretnica, smatra on. 

"Uvjeren sam da će Crna Gora postati 29. članica NATO-a najkasnije do ovog ljeta. Verujem da će se time pitanje strateških pravaca razvoja društva završiti u bliskoj budućnosti. Ovo će obezbijediti zemlji neophodnu smirenost da nastavi proces reformi ka EU. Međutim, Crna Gora je svakako najdalje u regionu kada je su u pitanju evroatlantske integracije", kazao je, pored ostalog, Fraj.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније