Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mila Vuković, TVCG

29. 11. 2016. 19:32 >> 19:09
2

IZBOR VLADE

Analitičari: Veliki, ali ne i radikalan iskorak

Prvi put od nezavisnosti Crna Gora je, smatraju analitičari, dobila legalnu Vladu, jer su se, kako objašnjavaju, do sada prvo birali ministri pa tek onda se mijenjala uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave. Način na koji je premijer Duško Marković juče govorio u parlamentu, pitanja koja je otvorio i rješenja koja je predložio, najavljuju određeni diskontinuitet u odnosu na prethodnu Vladu, smatraju sagovornici dnevnika, uz zaključak da je Marković napravio veliki, ali ne i radikalan iskorak birajući personalni sastav Vlade.

Crna Gora dobila novu Vladu. Među onima koje je obradovala ta vijest je i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić. Važno je to, kaže, i zbog stabilnosti države i zbog funkcionisanja njenih instituicija. 

"Ono što me posebno  raduje i kao građanina, ali i kao profesionalca, je činjenica što evo najzad po prvi put od nezavisnoti pa do danas mi smo dobili legalnu Vladu. Zato što, nažalost, prvo su se birali ministri pa tek onda nakon toga se mijenjala uredba o organizaciji i načinu rada držane uprave i formirala ministarstva prema izabrabnim ministrima. To je nelegalnost. Danas imamo prvi put da je izmijenjena uredba, da su formirana ministarstva i tek nakon toga se stiče  pravni osnov za izbor Vlade  i to se, srećom, sada desilo", kazao je Blažić.

Ekonomistima je najvažnije što je premijer Duško Marković u ekspozeu dotakao brojna otvorena pitanja, od deficita trgovinskog bilansa, suviše visoke javne potrošnje, pa do nezaposlenosti. Između redova su pročitali i određeni diskontinuitet u odnosu na prethodnu Vladu. 

"Čak i sam način kako je govorio pemijer, pitanja koja je otvorio i način na koji je predložio rješenja, ne ide baš u prilog tome da je ovo vlada kontinuiteta. 

Ako ga i ima, onda se diskontinuitet krije u personalnom sastavu. Jer u Karađorđevoj, među 19 ministara koliko ih će ih brojati nova Vlada, stanuje 16 novih ministara", kaže profesor na Ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur.

"Ovo ja shavatam kao potez premijera da polako počinje da se raščišćava  sa nekim ustaljenim establišmentom koji je decenijama na političkoj sceni i na sceni izvršne vlasti i apsolutno  podrzavajući potez da šansu treba dati mladim i sposobnim ljudima", kazao je Blažić. 

Iskorak je napravljen, ali ne radikalan, tvrdi profesor Blažić.

"Nažalost, ostala je jedna komonenta - ministri opšte prakse", ocjenjuje Blažić.

"Mi moramo biti svjesni da će ova vlada dobro raditi, a da li će biti skladan simfonijski orkestar dosta toga zavisi od premijera", smatra Lojpur.

Sagovornici dnevnika saglasni su u jednom, ozbiljni su zadaci pred 41. crnogroskom Vladom. Kako će se uhvatiti u koštac sa njima, kažu, vrijeme će pokazati,  jer je, kako zaključuju, vrijeme jedini objektivni sudija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније