Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V. [ Mina ]

25. 11. 2016. 14:17 >> 16:22
17

BOŠNJAK SMATRA

"Zbog pritisaka smo izgubili dva mandata"

Parlamentarni izbori 16. oktobra bili su najneregularniji od svih dosadašnjih, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF), navodeći je "taj politički savez trpio najveće pritiske i da su zbog smanjene izlaznosti birača, koja je rezultat insceniranog državnog udara, izgubili najmanje dva mandata".

 

Predstavnici DF-a prezentovali su danas na konferenciji za novinare izvještaj o izbornim nepravilnostima koji, kako su kazali, obuhvata ukupan predizborni ambijent i sve neregularnosti od afere Snimak, do dana izbora.

Funkcionerka DF-a, Branka Bošnjak, kazala je da je taj politički savez pred parlamentarne izbore trpio najviše pritisaka, od nasilnog razbijanja protesta, hapšenja lidera DF-a, zakazivanja suđenja na godišnjicu protesta, pa do uručenja poziva za suđenje njihovom aktivistima zbog događaja 24. oktobra.

“Smatramo da sve to govori da se pravosudni sistem stavio na stranu Demokratske partije socijalista, i da su sve to bili jaki predizborni pritisci na DF”, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da će DF vjerovatno tužiti i neke "kuće" koje se bave ispitivanjem javnog mnjenja, a koje su omanule u prognoziranju njihovog izbornog rezultata za više od deset odsto.

“Takve agencije pokazale su neprofesionalnost, i smatramo da je to bilo tendenciozno i namješteno”, dodala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, izborni ambijent je bio gori od bilo kojeg ranije, “jer se dešavalo da su preminula lica koja su bila izbrisana iz biračkog spiska na prethodnim izborima, opet unešena u spisak”.

Ona je dodala da su brojni i primjeri dovođenja građana iz inostranstva koji nemaju pravo da glasaju u Crnoj Gori. Bošnjak je ocijenila i da je Vlada izbornog povjerenja pokazala da je nemoćna i da je to samo, u stvari, trik DPS-a.

“Nama je i danas žao što je dio opozicije nasjeo na taj trik, ali sada smo svi zajedno i pokazaćemo jak otpor”, kazala je ona.

Kako je navela, veliki broj neregularnosti dešavao se prije izbornog dana, a u izvještaju je posebno obrađeno ono što se dešavalo na dan izbora.

Izvještaj, kazala je Bošnjak, sadrži i grafikon koji pokazuje ogroman pad izlaznosti od 15 sati, “odnosno od momenta kad se institucije sistema uključuju na stranu DPS-a i počinju priču o terorističkom napadu i državnom udaru”.

“Insinuacije su bile vezane za DF, i smatramo da nam je time uzeto najmanje dva mandata, jer je trend izlaznosti bio veliki i dostigao bi najmanje 80 odsto da nije bilo toga”, naglasila je Bošnjak.

U izvještaju je ocijenjeno da je u Crnoj Gori i dalje aktuelno stanje produženog državnog udara.

Prema riječima Bošnjak, ne samo da je insceniran taj događaj na dan izbora, nego se danima na svim funkcionerima i liderima DF-a crtaju mete.

“Mi smo bukvalno kao glineni golubovi koje može svak na ulici da prebije i ubije, i to se stimuliše sa javnog servisa i prorežimskih medija”, kazala je Bošnjak.

Ona je dodala da u DF-u računaju da će kompletna opozicija ostati jedinstvena.

“I da ćemo tom vrstom pritiska uspjeti da ogolimo ovu vlast i da dođemo do prvih fer izbora. Jer ova vlada što se formira niti je legalna, niti je legitimna, niti će biti stabilna”, rekla je Bošnjak i dodala da je opozicija već uspjela ‘da otjera Mila Đukanovića, jer on više nije premijer’.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović ocijenio je da iza takozvanog državnog udara stoji isti onaj koji je spriječio da se otkriju “izvršioci teških krivičnih djela od 24. oktobra”.

“Ista ruka je inscenirala ovaj takozvani državni udar, a sve u cilju da se smanji izlaznost, jer je bilo više nego očigledno da DPS 16. oktobra gubi vlast”, naglasio je Đukanović.

On je ocijenio da je “dobitak” iz proteklih izbora to što je 39 opozicionih poslanika jedinstveno.

 Kako je kazao, DF sa ostatkom opozicije dogovara budući način djelovanja.

“Što se tiče DF-a, mi smo uvijek spremni za proteste, ali čekamo da se dogovorimo sa ostalim opozicionim strankama. Trudićemo se da sve odluke opozicije budu jedinstvene”, poručio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније