Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 11. 2016. 23:40 >> 23:50
16

NATO I CRNA GORA

Željeznjak polaže nade u Trampa

Zamjenik sekretara Glavnog odbora "Jedinstvene Rusije", Sergej Željeznjak rekao je da očekuje da novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump utiče na širenje NATO-a u Evropi.

"Katastrofalna priroda politike beskompromisnog širenja NATO-a, koju je sprovela administracija američkog predsjednika Obame u regiji Balkana, bila je uzrok brojnih kriza i najviše se ispoljila u Crnoj Gori. Sada se, međutim, pojavila nada da će pobjeda na predsjedničkim izborima, Donalda Trampa donijeti dugo očekivane pozitivne pomake u tom važnom području.

Rješavanje balkanskih pitanja uzeće u obzir interese svih strana, i iznad svega - volju građana zemalja u regiji Balkana”, izjavio je član Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Sergej Željleznjak, komentarišući postizbornu krizu u Crnoj Gori.

"Crnogorska postizborna koalicija: Demokratski front, Ključ, Demokrate i Socijaldemokratska partija, osvojila je, među ostalim strankama, najveći broj - 39 od 81 poslaničkih mjesta u Skupštini, pobjednik je izbora i ima pravo na mandat za formiranje nove vlade. Međutim, prethodnoj američkoj administraciji i njihovim političkim pristašama, koji su bili na vlasti u Crnoj Gori, ti su rezultati potpuno neprihvatljivi. Sada se, po svaku cijenu želi nametnuti crnogorskom narodu koalicija partija o čijoj je neophodnosti ranije govorila zamjenica generalnog sekretara NATO-a Roza Gotemeler, kako bi zajedničkim naporima nastavili pristupanje Alijansi”, rekao je Željeznjak za zvanični sajt Jedinstvene Rusije.

Po njegovom mišljenju, pritisak na crnogorske političke snage sprovodi se upotrebom vojnih i političkih instrumenata NATO-a.

"Samo se na taj način može objasniti održavanje NATO vježbi u Crnoj Gori u vrijeme formiranja nove vlade, dok je postizborna politička koalicija, koja je dobila najviše glasova, bila prisiljena bojkotovati konstitutivnu sjednicu Skupštine, protestvujući protiv policijske samovolje i manipulacija tokom izbora",  rekao je Željeznjak.

Ukazujući na istovremenost manevara NATO-a u Crnoj Gori i vježbi u Srbiji specijalnih vazdušno-desantnih snaga  Rusije, Bjelorusije i Srbije "Slovensko bratstvo-2016", Željeznjak je naglasio da je NATO kao pretendent na ulogu "globalnog i regionalnog policajca time nedvosmisleno ukazao crnogorskom slobodoljubivom narodu, koji više od pet stoljeća nije priznavao okupacionu moć Otomanskog carstva, da, kako kaže, Crnogorci danas više nemaju pravo na svoje mišljenje o istorijski bratskim zemljama i narodima".

Željeznjak je istakao da je ove sedmice sprovedena "još jedna neuspješna kampanja pronalaženja "ruskog traga" u loše izrađenom scenariju crnogorskog državnog udara".

"Postaje sve jasnije da crnogorski političari kojima se upravlja sa strane proizvode u zemlji atmosferu straha, pokušavajući da marginalizuju aktivnosti opozicije, te da, pod direktnom prijetnjom odmazdom, prisile njene vođe da odustanu od dobijenih izbora", rekao je Željeznjak.

"Stiče se utisak da sada u Crnoj Gori, neki od političara pokušavaju isprobati uniformu diktatora. No, ta politika treba da ima na umu da ovo nije 1948, a da su moguće odmazde protiv lidera, koji legitimno brane interese svojih birača, potpuno neprihvatljive i da će biti shvaćene u Rusiji i drugim civilizovanim zemljama kao djela varvarizma protiv crnogorskog naroda", zaključio je zamjenik sekretara Glavnog odbora "Jedinstvene Rusije".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније