Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

01. 11. 2016. 10:19   >>  09:57 1

PRIKUPLJANJE POTPISA

CEDEM: DIK da preuzme odgovornost

Državna izborna komisija (DIK) trebalo bi da preuzme odgovornost za neobezbijeđivanje kvalitetne kontrole prikupljanja potpisa birača i moguću zloupotrebu budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 89.400 eura koja su uplaćena podnosiocima ovih izbornih lista, saopštio je CEDEM.

 

"Nakon saopštavanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora 2016. od strane Državne izborne komisije, vidljivo je da čak kod četiri od ukupno 17 potvrđenih izbornih lista postoje značajna odstupanja između broja prikupljenih potpisa birača i broja osvojenih glasova. Iz Konačnog izvještaja DIK-a, vidljivo je da su te liste osvojile između 700 i 1200 glasova što je višestruko manje od broja potpisa podrške koje su prikupile uoči predaje lista, a što dovodi u ozbiljnu sumnju autentičnost prikupljenih potpisa", navodi se u saopštenju CEDEM-a.

Podsjećaju da je CEDEM tokom izborne kampanje uporno apelovao na Državnu izbornu komisiju da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti provjeru vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača kako bi se preduprijedile moguće zloupotrebe i falsifikovanje potpisa birača od strane onih podnosilaca izbornih lista koji izbore mogu da iskoriste isključivo u svrhu pridobijanja sredstava iz državnog budžeta na nedozvoljen način.

"Nažalost, kako Državna izborna komisija do danas nije odgovorila na naš zahtjev, CEDEM izražava ozbiljnu sumnju da DIK nije imao kapaciteta da ocjenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnešene u skladu sa zakonom, ali ni da sprovodi kvalitetnu i sveobuhvatnu kontrolu prikupljanja potpisa od strane birača. CEDEM ovim putem poziva Državnu izbornu komisiju da, u cilju onemogućavanja ponovne zloupotrebe i falsifikovanja potpisa birača na narednim izborima, kao i onemogućavanja nenamjenskog i nezakonitog trošenja državnih sredstava, pokrene procedure izrade posebnog akta kojim bi se sveobuhvatno uredio postupak kontrole prikupljenih potpisa i čijom primjenom bi se, u krajnjem, uticalo na povećanje povjerenja javnosti u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније