Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 06. 2013. 13:09 >> 12:20
119

MANASTIR - RUDNIK NOVCA

Vučinić: Iz Ostroga ode 50 miliona

Potpredsjednik Savjeta mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kazao je da se iz manastira Ostrog godišnje iznese preko 50 miliona eura.

Vučinić je, za Skala radio, rekao da je važno da se Ostrog vrati pod državno vlasništvo, a prihod pod državnu upravu.

,,To je sasvim dovoljno da Crna Gora ne mora da se zadužuje svake godine i da uđe u dužničko ropstvo koje će državu da košta suvereniteta'', ocijenio je Vučinić.

Manastir Ostrog, kako kaže, godišnje ima oko milion i dvjesta hiljada posjetilaca. 

,,Ljudi donose i poklanjaju ogromna bogatstva u novcu, zlatu, vrijednim predmetima, tražeći lijeka raznim psihičkim i fizičkim bolestima. Država je morala da taj novac, dakle oko 50 miliona stavi pod svoju kontrolu, ali ona neće da pristupi Ostrogu, zato što je Srpska pravoslavna crkva uspostavila eks teritorijalni status”, istakao je Vučinić.

On dodaje da sve što kontroliše SPC je van kontrole države, državnih inspekcija koje tamo ne ulaze iz dva razloga.

,,Prvi je izvjestan strah da bi ih to politički koštalo zbog partija koje su u sprezi sa Beogradskom patrijaršijom, a drugi je razlog što Srpska crkva državnu administraciju korumpira, jer sa njima uspostavlja razne novčane transakcije. Trguje se sa imovinom, posebno na primorju koja ima ogromnu vrijednost i ta sredstva SPC može da podijeli sa pojedincima iz vlasti. Važniji su procenti i novac od državnih interesa i to je čitava priča'', zaključio je Vučinić.

 

Пратите нас на

Коментари119

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније