Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

16. 09. 2016. 19:17   >>  18:56

PEJOVIĆ - DURMIŠI

CG i Kosovo da sarađuju na putu ka EU

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador, Aleksandar Andrija Pejović, uručio je ambasadoru Kosova u Crnoj Gori, Skenderu Durmišiju, Sporazum o saradnji u oblasti evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Pejović i Durmiši su razgovarali o bilateralnoj saradnji dvije države, u kontekstu procesa pristupanja EU.

„Sagovornici su ukazali na potrebu intenziviranja komunikacije između resornih institucija, na temelju sporazuma o saradnji u procesu evropske integracije koji su dvije vlade potpisale 2015, a koji predstavlja dobar mehanizam za snaženje administrativnih kapaciteta, kroz razmjenu znanja i iskustva iz procesa pristupanja EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je Pejović ukazao na važnost jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. On je, kako je istaknuto u saopštenju, podsjetio da su dobro odnosi jedan od uslova za napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

„U tom kontekstu, on je uručio  ambasadoru Durmišiju Sporazum o saradnji u oblasti evropske integracije, u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, i prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da, kroz prenos znanja i naučenih lekcija, pruže potrebnu podršku i saradnju kolegama iz Kosova i doprinesu njihovom bržem napredovanju u procesu evropske integracije“, saopšteno je iz MVPEI.

Durmiši je, kako navode, istakao da je crnogorsko iskustvo u uspostavljanju struktura, koordinaciji i vođenju pristupnih pregovora, veoma značajno  za Kosovo, te da je evropski put koji je Crna Gora trasirala dobar primjer za ostale države regiona.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније