Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

15. 09. 2016. 19:09 >> 18:51

CG - EU

Uloga lokalnih uprava važna za integracije

Jačanje saradnje između regionalnih i lokalnih nivoa vlasti u EU s lokalnim vlastima Crne Gore značajno je doprinijelo da Crna Gora efikasnije sprovodi pravne tekovine EU. To je ocijenjeno na sedmom sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore koji je danas održan u Sutomoru.

Sastanak koji je bio posvećen razmatranju upravljanja čvrstim otpadom na lokalnom nivou, klimatskim promjenama i energetskom efikasnošću, otvorili su predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić, kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog tijela Aleksandar Bogdanović i Hjui Mek Grat, v.d. generalnog direktora za evropske poslove u MVPEI Miodrag Radović i šefica Odjeljenja za politička pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva.

V.d. generalnog direktora za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Miodrag Radović je poručio da se Zajednički konsultativni odbor pokazao kao dobra platforma za razmjenu mišljenja u vezi sa najznačajnijim reformskim procesima koji očekuju lokalne samouprave, kako u nastavku procesa pristupanja, tako i nakon stupanja u članstvo.

„Istakavši da se koristi i obaveze koje proističu iz članstva u Evropskoj uniji jednako tiču svih dijelova našeg društva, Radović je podsjetio da su predstavnici lokalnih samouprava od početka bili aktivno uključeni u rad pregovaračke strukture i pozvao ih da svojim angažmanom nastave da doprinose napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU. Radović je naglasio da su upravljanje otpadom, klimatske promjene i energetika, teme koje su od posebne važnosti za lokalne samouprave i život građana, i podsjetio na rezultate koji su tokom prethodnog perioda ostvareni u poglavljima 15. Energetika i 27. Zaštita životne sredine. Podsjetio je da je Crna Gora je, nakon ispunjavanja početnog mjerila, na Međuvladinoj konferenciji 21. decembra 2015. otvorila pregovaračko poglavlje koje se odnosi na energetsku oblast, te prenio očekivanje će da, imajući u vidu dobru dinamiku u ovoj oblasti, Crna Gora uskoro ispuniti sva završna mjerila, a samim tim i zatvoriti ovo poglavlje“, saopšteno je iz MVPEI.

Kad je riječ o upravljanju otpadom i klimatskim promjenama, koji su dio 27. poglavlja Životna sredina, Radović je podsjetio na usvojena strateška dokumenta u toj oblasti poput Nacionalne strategije za prenošenje, sprovođenje i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020, Nacionalne strategije u oblasti klimatskih promjena do 2030, te Nacionalne strategije upravljanja otpadom i Nacionalnog plana za upravljanje otpadom.

Kako dodaju iz MVPEI, Radović je istakao da upravljanje otpadom predstavlja izazov za države kandidate, posebno zbog obima zahtjeva EU koji se odnose na životnu sredinu i potrebe za značajnim ulaganjima u infrastrukturu. S tim u vezi je istakao da je potrebno uložiti napore kako bi se sproveli evropski standardi u čemu lokalne samouprave imaju posebnu ulogu.

„Uloga lokalne samouprave je izuzetno važna za zaštitu životne sredine koja predstavlja jednu od najzahtjevnijih politika Evropske unije u procesu pristupnih pregovora“, zaključio je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније