Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 09. 2016. 17:35 >> 17:16
38

AMFILOHIJE POZIVA

Političari da se krste kod mene

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije kazao je da mu nije jasno zašto je nekima zasmetalo njegovo prisustvo na protestima Demokratskog fronta, u oktobru prošle godine.

"Ja ne znam zašto ih je to zabrinulo, prisustvo mene, koji za njih kao vlast ne postojim. Ne postojim niti ja, niti Mitropolija crnogorsko-primorska, ne postoji ni SPC, jer se, kako oni to kažu, nijesmo registrovali. Ja ne znam onda što im smetamo. Progone moje sveštenike, znate i koje. Ja imam nekoliko braće i sestara iz Rusije, pa iz Argentine, imam i jednog iz Paragvaja. Znate, mala je za Mitropolita ova fildžan-avnojevska zemlja, ja imam cio kontinent da posjećujem pravoslavnu vjeru. Dakle, moj potpis ne važi, jer ja ovdje ne postojim. Pa što se onda ljute?", pitao je Amfilohije i dodao da vjerovatno shvataju da ga ipak ima i da postoji.

"Treba da shvate da su otišli daleko, jer nije dobro s bogom ratovati. Neka ratuju jedni sa drugima, neka i sa mnom ratuju, ali s bogom i sa svetinjama ne. Nemojte sa ćivotom Svetog Petra Cetinjskog, jer nepostojanje Mitropolije znači nepostojanje Svetog Petra Cetinjskog. To je osnovni problem ovoga trenutka, njihov, moj i ovoga naroda", kazao je mitropolit SPC Amfilohije u intervjuu za Srpsku TV.

Postojanje Mitropolije nijesu, kaže, doveli u pitanje ni Mlečani, ni Turci, ni Austrijanci, ni Njemci, ni Komunisti čak, oni kršteni.

"Sve do 2008-2009 niko nije dirao niti crkvu niti njeno ime. Tad se našao neki ministar, ili nekoliko njih koji su ustvrdili da ne postoji. Ako su bezbožnici, onda je normalno da za njih ne postoji crkva. Ali ako su državnici, ako hoće da se upravljaju prema zakonima, onda ne mogu da negiraju crkvu i da oni stvaraju crkvu. Ja sam već jednom rekao, ako neko kod nekoga treba da se registruje, onda vi treba da se registrujete kod mene, ćivot mog Svetog Petra je stvorio ovu Crnu Goru i ja sam sačuvao kontinuitet Crne Gore i u nazivu – crnogorska Mitropolija. I vi, koji ste poletarci nekršteni, dođete i tražite mi da se ja kod vas registrujem", poručio je Amfilohije i dodao da nijedna od, kako je kazao, državica koje su nastale raspadom Jugoslavije, nije tražila registraciju osim Crna Gora.

"Mi smo nakon referenduma odmah održali u Beogradu Arhijerejski Sabor i na tom Saboru je osnovan Episkopski Savjet pravoslavne crkve u Crnoj Gori i to je najsvječanije uručeno sadašnjem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću. Time smo ispoštovali odluku - nezavisna, poštujemo. Vidjećemo od čega je nezavisna. Ako je od bratoubilaštva, mržnje, pljačke, otimačine i nepravde, onda svaka čast. Bez te nezavisnosti onda nema nekog značaja. Nijedna od ovih državica koje su nastale poslije raspada Jugoslavije, nije tražila registracije, osim ova. Ali dobro, mi smo po mnogo čemu čudaci, pa eto, i po tome da budemo", poručio je on.

Upitan da li očekuje da se, nakon izbora, promijeni odnos vlasti prema SPC, Amfilohije kaže:

"Najviše bih volio da i oni koji su na vlasti i koji nijesu, dođu kod Svetog Vasilija da ih krstimo, pa kao kršteni će lako i oni, a i mi, a ovako nekršteni, biće muke i za nas i za njih", ocijenio je Amfilohije.

Nada se da će nestati naslijeđeni strah u narodu, kada je riječ o glasanju.

"Taj strah je naslijeđen, zna se ko je vlast, ko opozicija, čija batina je na leđima, ko daje hljeba, i onda moraš da se njemu prilagođavaš. Nadam se da će ovi izbori pokazati da je sazrelo vrijeme i da ljudi ne podređuju Crnu Goru, narod napaćeni, razbraćeni uništeni, sebi. A sve to ne zbog Crne Gore, nego zbog sebe i svojih interesa, braneći ono što su stekli, a oni znaju kako", kazao je Amfilohije.

"Neki od njih izgleda ne znaju šta imaju, a u zatvoru završe poneki, sve se stovari na jednoga, a drugi koji su, bojim se, malo više ušićarili i od toga jednoga, nadam se preispitaće se i pustiće malo i ovaj narod da zaradi i živi normalno", kazao je Amfilohije i ocijenio da su sada podjele gore nego ikada u Crnoj Gori.

"Razdori su gori nego ikada. Ta brozomorno-montenegrinsika ideologija, koja se temelji na dukljanskoj mitologiji, podjele je produbila do dna, sada je sve, i jezik i kultura i sve ostalo, podijeljeno i rasječeno do dna. U tom pogledu, moram priznati da smo jedinstven fenomen u Evropi. Jedino su ispred nas možda Ukrajinci kod kojih se to pretočilo u bratoubilački rat. Kod nas hvala bogu nije, što znači da ima nade da zacijelimo rane, a ovakvom ideologijom te rane se samo produbljuju", saopštio je mitropolit SPC.

Kako je poručio, nada se da će, nakon izbora, Crna Gora iz fildžan-avnojevske prerasti u Crnu Goru kralja Nikole.

"E, to je moja Crna Gora", zaključio je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније