Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

04. 09. 2016. 18:19 >> 18:10
3

ODGOVOR DPS-U

"GA maksimalno objektivna i neutralna"

Demokratska partija socijalista (DPS) insinuira i nespretno povezuje Građansku alijansu (GA) sa predizbornom kampanjom i nekim političkim subjektima, kazala je razvojna direktorica te Nevladine organizacije Ajša Hadžibegović. Ona tvrdi da je GA, za razliku od mnogih drugih, rijetko mjesto spajanja različitosti, visokih etičkih standarda i profesionalnosti, maksimalno objektivna i neutralna u svojim analizama.

Hadžibegović je reagovala na jučerašnje saopštenje, u kome je DPS, povodom druge analize GA u okviru Monitoringa izborne kampanje, saopštio da ta NVO "objavljivanjem kvantitativnih podataka bez kvalitativne analize, želi stvoriti predstavu kod građana, a posebno kod donatora te NVO, da su apsolutno sve objave o DPS-u u posmatranim medijima objektivne i nepristrasne, a u ostatku medija pristrasne i navijačke u našu korist". GA je objavila da je, u periodu od 23. avgusta do 2. septembra, u centralnim informativnim emisijama pet televizija u Crnoj Gori (RTCG, Vijesti, Prva, Atlas i Pink M) i dnevnim listovima Pobjeda, Vijesti, Dan i Dnevne novine, o partijama objavljeno je 470 tekstova, a da je najviše prostora imao DPS. 

"Iako nerado ulazimo u medijski dijalog sa bilo kojom partijom, neophodno je radi javnosti odgovoriti na insinuacije i nespretna povezivanja Građanske alijanse (GA) sa predizbornom kampanjom i bilo kojim političkim subjektom, a koja ste u vašem reagovanju objavili povodom analize medija koju GA objavljuje. Očekujemo od svakog ozbiljnog političkog subjekta, a posebno nekoga sa pozamašnim iskustvom kakva je Demokratska partija socijalista (DPS) da svoja reagovanja zasniva na činjenicama, a ne na pisanju žute štampe. Naime, metodologija praćenja medija je univerzalna za ovaj vid analize medijskog prostora", navela je Hadžibegović u reagovanju. 

Građanska alijansa, kako kaže, apsolutno stoji iza analize jer je zasnovana na činjenicama, kao takva je i lako provjerljiva i nije podložna kreativnim interpretacijama. 

"Zato ako vam nešto u ovakvoj medijskoj analizi ne odgovara, predlažemo da odgovore potražite u svojoj medijskoj strategiji", poručuju DPS-u iz GA. 

Hadžibegović dalje navodi da je, inače, pozitivan ili negativan kontekst medijskih objava teško objektivizovati i zato se rijetko radi, posebno u osjetljivim i kompleksnim političkim situacijama, kakva je nesumnjivo sada u Crnoj Gori.

"Te zato taj segment nije ni obuhvaćen ovom analizom. Takođe, ova analiza medija ima jasne okvire i jasno je da kršenja kodeksa i zakona koje ste pominjali u reagovanju nisu predmet ove analize niti trebaju biti oblast djelovanja NVO, već su pitanja samoregulacije medija, a u ozbiljnim slučajevima trebaju biti predmet sudskih postupaka", poručuju iz GA.  

Hadžibegović pojašnjava da Građanska alijansa (i ime joj govori- Alijansa) okuplja ljude svih nacija i političkih opredjeljenja, ali profesionalaca. 

"To što neko profesionalno radi za različite subjekte, i to dio koji apsolutno nije politički - već u ovoj konkretnoj situaciji vizuelno-grafičko prezenterski, ne znači da ih podržava bez obzira na to bili oni politički, vjerski ili međunarodni subjekti. Izuzetno je važna profesionalost u svemu što radimo, u šta ste mogli i da se uvjerite i kada je kolega radio slične stvari za ostale partije u Crnoj Gori i kada nije bilo problema", odgovara Hadžibegović na opasku DPS-a da je generalni sekretar i član borda direktora GA ujedno i šef izborne kampanje SNP-a.

"Nalazi istraživanja bi mogli i da vas čine ponosnim, jer ste najaktivnija partija, a ne da vam ova analiza daje povod da se svađate sa NVO koja je za razliku od mnogih drugih rijetko mjesto spajanja različitosti, visokih etičkih standarda i profesionalnosti - i samim tim maksimalno objektivna i neutralna u svojim analizama", poručila je Hadžibegović. 

To što je DPS analizu pročitao kao pristrasnu, kaže Hadžibegović, apsolutno je stvar te partije. 

"Naše je da informišemo građane i da izgrađujemo demokratski kapacitet našeg društva, kako bi upravo 16. oktobra kao i u svim drugim bitnim situacijama građani mogli informisano da donesu odluku o svojoj budućnosti, a ne na osnovu poluinformacija, ispraznih obećanja i manipulacija. To bi trebao biti i vaš cilj, kao i ostalih političkih subjekata", poručili su iz GA.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније