Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

03. 09. 2016. 21:35   >>  09:43 5

REAGOVANJE

DPS: "Analiza" za potrebe mentora

U svojoj nedavno objavljenoj analizi, nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) iskoristila je medije za ostvarivanje svojih ciljeva, a bez svog direktonog učešća, saopštili su iz Demokratske partije socijalista, konstatujući da je, objavljivanjem samo kvantitativnih podataka o prisustvu partija u medijima, GA željela stvoriti sliku krivu sliku o DPS-u kod građana, a posebno kod svojih donatora.

Građanska alijansa objavila je drugu analizu u okviru Monitoringa izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, u kojoj se navodi da je na pet posmatranih televizija i u četiri dnevne novine, u prethodnih 10 dana, najpominjanija bila Demokratska partija socijalista.

"Kad Građanska alijansa objavi svoju „analizu“ medija, pa saopšti da je za 10 dana „najviše prostora imala Demokratska partija socijalista (DPS) sa skoro 200 tekstova u kojima se pominje“, a da je o našoj partiji u „Danu“ objavljeno 85 tekstova i 54 u „Vijestima“, mogao bi neko pomisliti da je riječ o partijskim biltenima DPS-a. Ipak, ovdje je GA samo iskoristila medije za ostvarivanje svojih ciljeva, bez ikakvog njihovog direktnog učešća. Vjerovatnije je ipak da Građanska alijansa objavljivanjem kvantitativnih podataka bez kvalitativne analize, želi stvoriti predstavu kod građana, a posebno kod donatora te NVO, da su apsolutno sve objave o DPS-u ovim medijima objektivne i nepristrasne, a u ostatku medija pristrasne i navijačke u našu korist", kazali su iz DPS-a.

Iz DPS-a ocjenjuju da GA navodi da DPS prednjači prema zastupljenosti, odnosno pominjanju, kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima, ali ne daje podatak u koliko je slučajeva ova politička partija pomenuta u negativnom kontekstu, u koliko je slučajeva u vezi sa DPS-om ili bilo kojim drugim političkim subjektom bilo neprofesionalnog izvještavanja, a pogotovo ne u koliko slučajeva su eventualno prekršeni Zakon o medijima, Zakon o elektronskim medijima, Kodeks novinara ili čak Krivični zakonik i druga pozitivna pravna akta.

"Stvarno stanje stvari je sasvim drugačije i bila bi potrebna analiza sasvim druge vrste da bi se postavila prava „dijagnoza“ odnosa dijela medija prema DPS-u, ali i same Građanske alijanse sa pojedinim partijama koje su u svojoj „analizi“ pokušali da prikažu kao gubitnike", smatraju u DPS-u.

Takođe, kažu u toj partiji, ova „analiza“ GA je trebalo, isticanjem u prvi plan broja, a ne sadržaja medijskih objava o DPS-u, da posluži prikrivanju činjenica o tome koliko se neobjektivno i pristrasno u nekim medijima izvještava o drugim partijama, čiji lideri čak i ne kriju da upravljaju njihovim uređivačkim politikama.

"I na kraju, GA je NVO koja ima svog predstavnika u Savjetu Javnog servisa RTCG, a čiji je generalni sekretar i član borda direktora ujedno i šef izborne kampanje SNP-a, ali i član Savjeta Agencije za elektronske medije. Nema tog građanina Crne Gore kojeg možete uvjeriti da šef izborne kampanje jedne partije može uraditi bilo kakvu objektivnu analizu medija. No, upravo će građani 16. oktobra uraditi najvažniju analizu, gdje će DPS zaista dobiti najviše prostora, u to ne moraju da sumnjaju ni GA ni njihovi politički i medijski mentori", tvrde iz Demokratske partije socijalista.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније