Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

03. 09. 2016. 21:24 >> 09:43

DRUGA ANALIZA

GA: DPS najprisutniji u medijima

U periodu od 23. avgusta do 2. septembra, u centralnim informativnim emisijama pet televizija u Crnoj Gori (RTCG, Vijesti, Prva, Atlas i Pink M) i dnevnim listovima Pobjeda, Vijesti, Dan i Dnevne novine, objavljeno je 470 tekstova u kojima je pominjana neka od političkih partija, navodi se u drugoj analizi koju je, u okviru Monitoringa izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 2016. godine objavila Građanska alijansa. Najviše prostora u medijima imala je Demokratska partija socijalista, navodi se u analizi.

"Kada je u pitanju prisutnost pojedinih partija i njihova zastupljenost u tekstovima, može se reći da je najviše prostora imala Demokratska partija socijalista (DPS) sa skoro 200 tekstova u kojima se pominje, a najveći broj tih tekstova objavljen je u Danu. Na drugom mjestu, iako sa znatno manje pojavljivanja, nalazi se DF (146 objava), od kojih najviše u Danu. Po broju pominjanja u tekstovima svih dnevnih novina slijede URA (93), SDP (89) i SNP (86). Demos se pominjao u 69 a Demokrate u 49 tekstova. Važno je naglasiti da su se gotovo sve partije najviše pominjale u Danu jer je u toj novini bilo i najviše objavljenih tekstova u posmatranom periodu. Nakon DPS-a i DF-a, po broju pominjanja u dnevnoj novini Dan slijede SDP, URA i SNP.  Kada je u pitanju pažnja koju je pojedinačna novina dala partijama, u Pobjedi je najviše puta pominjan DPS, a jednom manje DF. Slijede SNP, URA, Demos i SDP. Vijesti su najviše pažnje dale DPS-u, pa DF-u, SDP-u i URA-i. Najviše pojavljivanja u Dnevnim novinama imao je DF, a slijede ga DPS, URA i SNP", navodi se u analizi Građanske alijanse.

U elektronskim medijima je emitovan 191 prilog u centralnim informativnim emisijama pet analiziranih televizija u kojima je pominjana neka od posmatranih partija.

Najviše pojavljivanja na televizijama u analiziranom periodu imala je Demokratska partija socijalista (68), slijedi DF sa 59, SNP sa 45, URA sa 42 pojavljivanja, kao i SDP sa 36 i Demos sa jednim pojavljivanjem manje.

"Na osnovu prikupljenih podataka može se zaključiti da je nastavljena praksa da mjesta u informativnim emisijama ima samo za „jače“ političke partije", konstatuje se u analizi.

Kako su naveli iz GA, RTCG je najviše puta u svom „Dnevniku 2“ emitovala priloge u kojima se pominju DF i DPS, a po broju pojavljivanja slijede SDP i SNP. Vijesti su najviše puta u „Vijestima u pola 7“ pomenule DPS, kao i Građanski pokret URA i DF. U „Vijestima Prve“ u najviše priloga je pominjan DF, pa SNP, dok su jednak broj puta pominjani DPS i Demos. Atlas je jednak broj puta u prilozima pominjala DPS i DF. Na drugom mjestu je SNP a na trećem Demos. Televizija Pink M dala je u emisiji Infomonte značajno više prostora DPS‐u, koji slijedi DF i URA.

"U 15 odsto priloga emitovanih u centralnim informativnim emisijama pet crnogorskih televizija prisutna je bila prikrivena kampanja. Po tom kriterijumu, prvo mjesto zauzima televizija Pink M koja je od ukupno 38 priloga, u njih 17 imala prikrivenu kampanju. Na drugom mjestu, ali sa znatno manje priloga koji su sadržali prikrivenu kampanju nalazi se TV Prva, dok na TV Vijesti u prethodnom periodu nije zabilježen ni jedan takav slučaj. U gotovo svim slučajevima prikrivene kampanje, akteri su bili poslanici DPS-a i Pozitivne Crne Gore, dok je bilo i slučajeva negativne kampanje usmjerene protiv opozicionih ministara u Vladi izbornog povjerenja", navodi se u analizi GA.

Oko 20 odsto priloga emitovanih u prethodnih 10 dana u centralnim informativnim emisijama ovih pet televizija bilo je jednostrano, ocinijeli su iz GA.

"U tome je, sudeći po podacima iz istraživanja, lider televizija Pink M sa 23 takva priloga. Kada je riječ o strukturi priloga koji su bili jednostrani, ponovo su najčešće bili u pitanju izvještaji (29 slučajeva) i kratke vijesti (7 slučajeva)", navedeno je u analizi GA, objavljenoj na www.ticeme.se

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније