Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

01. 09. 2016. 14:34 >> 19:12
45

VLADA KOSOVA

Povučen predlog o granici

Vlada Kosova povukla je Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, saopštio je na sjednici kosovskog parlamenta, premijer Isa Mustafa, javlja Radio Televizija Kosova (RTK).

Kako se navodi, odluka je donijeta jer u sali nema predstavnika Srpske liste, bez kojih je nemoguć dogovor o tom pitanju.

Poslanici Srpske liste nijesu se pojavili u Skupštini Kosova zbog, kako je rečeno agenciji Beta, nepostojanja bezbjednosnih uslova u proteklih nekoliko sedmica za srpsku zajednicu.

Kosovski premijer, isa Mustafa, kako prenosi list Zeri, kazao je da kao predsjednik Vlade Kosova smatra da su okolnosti takve da se ne može glasati o Sporazumu o razgraničenju s Crnom Gorom, zbog čega se dokument povlači iz parlamentarne procedure.

"Kroz razgovore ćemo pokušati da dođemo dogovora o rješenju. Povlačenje ovog zakona ne znači i da će se promijeniti sporazum", rekao je Mustafa, javlja Zeri.

Kako piše taj list, nije poznato kada će ponovo biti održano glasanje.

Inače, uoči početka sjednica kosovskog parlamenta u Prištini su pojačane mjere bezbjednosti, a policija osigurava zgradu Skupštine Kosova, nakon što su protivnici usvajanja sporazuma najavili demonstracije.  

RTK javlja da je policija privela dvije poslanice Pokreta Samoopredjeljenje, jer su u njihovim torbama pronašli suzavac u spreju i dimnu bombu.

Inače, pristalice Pokreta Samoopredjeljenje okupili su se danas u centru Prištine, a prisutni nose nose albanske i američke zastave, kao i transparentne protiv demarkacije i vlasti.

RTK javlja da je stiglo oko 17 autobusa sa pristalicama Samoopredjeljenja iz raznih krajeva Kosova. Primjetno je, kako javlja taj medij, pojačano prisustvo policije. Skupština Kosova je, javlja RTK, pod opsadnim stanjem, a plato ispred parlamenta pun je demonstntranata.

Kontrola pri ulasku u skupuštinu je veoma rigorozna, a svaka torba se provjerava ručno. Demonstranti uzvikuju "Dolje Vlada", zahtijevajući poništenje Sporazuma o demarkacaiji.

Demonstranti nose i transparente na kojima je mapa demarkacije. 

Ranije je novinar Televizije Crne Gore javio da se u Prištini ne zna da li će vladajuća koalicija uspjeti da obezbijedi dvotrećinsku većinu, 80 od 120 poslanika, koliko je potrebno da bi Sporazum o demarkaciji granice bio usvojen u parlamentu.

Jedna od opcija je i novo odgađanje glasanja o ratifikaciji. 

Zbog nezadovoljstva opozicionih partija, pokret Samoopredjeljenje organizuje proteste, kako bi zaustavili donošenje odluke o demarkaciji.

Načelnik Odjeljenja za integrisano upravlje granicom i graničnim prelazima MUP-a, Milan Paunović, kazao je da nema razloga da kosovski parlament danas ne usvoji dokument.

"Očekujemo da Kosovo ratifikuje potpisani Sporazum o granici sa Crnom Gorom, jer ne postoji nijedan razlog da se taj sporazum ne potvrdi. Apsolutno su neargumentovane tvrdnje opozicije Kosova da su ovim sporazum izgubili jedan metar kvadratni teritorije", rekao je Paunović Radiju Crne Gore, navodeći da se granica utvrđuje na osnovu valjane katastarske dokumentacije koja živi u katastrima dvije države.

Sporazum, čijoj ratifikaciji se protivi kosovska opozicija, potpisan je u Beču, u avgustu prošle godine. Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom je veoma značajan dokument za Prištinu, a od njegove ratifikacije zavisi kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu trebala je da bude 11. avgusta, ali je odgođena jer je u Skupštini Kosova bačen suzavac.

 

 



Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније