Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

27. 08. 2016. 15:14 >> 14:55
5

DEDOVIĆ PORUČIO

Samo izmjena zakona garantuje zakonite izbore

Zakonito organizovanje i sprovođenje izbora neće biti moguće ukoliko se potvrdi da lične karte nijesu biometrijski dokumenti, saopštio je član Državne izborne komisije, (DIK), Vlado Dedović.

„Samo izmjene izbornog zakona u ovom trenutku mogu garantovati zakonito sprovođenje izbornog procesa“, smatra Dedović.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović u četvrtak je saopštio da lična karta u Crnoj Gori, kao identifikacioni dokument, nije biometrijski i pozvao DIK da riješi to pitanje.

Dedović je agenciji MINA kazao da ta informacija može uzrokovati preispitivanje zakonitosti i ponavljanje aprilskih lokalnih izbora u Tivtu, s obzirom na to da građani nijesu na zakonit način identifikovani pred biračkim odborima.

Time je, objašnjava Dedović, povrijeđena jedna od najznačajnijih izbornih procedura.

„Identifikacija birača se vrši biometrijskom ličnom kartom - tu je Zakon o izboru odbornika i poslanika jasan“, kazao je Dedović.

Prema njegovim riječima, na taj način koncipirana odredba člana 80 Zakona o izboru odbornika i poslanika samo je potvrda da su kreatori Zakona i oni koji su ga usvajali u parlamentu ustvari vjerovali da svi građani Crne Gore posjeduju biometrijske lične karte, koje bi predstavljale dovoljan garant da sistem elektronske identifikacije birača može da bude efikasan i pouzdan.

Dedović je ukazao da važeće izborno zakonodavstvo i podzakonski akti koje je usvojio DIK poznaju, pored pasoša, "biometrijsku ličnu kartu" kojom se dokazuje identitet birača pred biračkim odborom.

Dedović je saopštio da je DIK zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) detaljno izjašnjenje po tom pitanju, kako bi se u najkraćem roku odredili po tom pitanju.

„Svakako, DIK ne može utvrditi da li je lična karta biometrijski dokument, već je to posao MUP-a“, dodao je Dedović.

On smatra da MUP mora o tom pitanju detaljno informisati Vladu, Skupštinu i Predsjednika, kako bi se obezbijedili uslovi za zakonito sprovođenje izbora.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније