Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R./P.R.

26. 08. 2016. 20:15 >> 19:56
1

RAZLIČITA MIŠLJENJA POLITIČARA

Boljević: Izborni proces nije ugrožen

Izborni proces nije ugrožen, jer se odavno zna da crnogorske lične karte nijesu biometrijske, ocijenio je stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević. S njim se slažu i predstavnici DPS-a, dok su iz DF-a za TVCG ocijenili da riječ o obmani građana.

"Tačno, imamo lične karte koje ne sadrže čip u sebi, odnosno ni po zakonu koji je ministar Danilović kao član Parlamenta 2007. izglasao u Crnoj Gori nije uvedena biometrijska lična karta", rekao je on za TVCG.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević je istakao da biometrijska lična karta može biti u elektronskoj formi i sa mikro-čipom, što znači da posjeduje otisak prsta, izgled lica i mrežnjače.

Objasnio je i da je jedina razlika između lične karte koju posjedujemo i biometrijske nepostojanje čipa koji daje mogućnost daljinskog očitavanja.

"Ali pored slike sadrži i kod kojim se precizno može utvrditi identitet lica", naglasio je Rakočević.

Podsjetimo, Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je u četvrtak da lična karta, kao identifikacioni dokument, nije biometrijski zbog čega, kako je ocijenio, može biti problema u izbornom procesu.

Političari različito o ličnim kartama

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta je za TVCG kazao da su iz tog političkog saveza još prije nekoliko mjeseci saopštili građanima da lične karte nijesu biometrijske.

"Prema tome, država je više godina obmanjivala građane insistirajuci na tome da oni posjeduju biometrijska dokumenta. Međutim, prilikom testiranja elektronske identifikacije birača postalo je jasno da lične karte  ne zadovoljaju elementarne uslove zaštite i bezbjednosti", rekao je on.

U DPS-u ne misle tako. Pozivaju na što bolju pripremu izbornog procesa, a ne na opstrukcije i, kako kažu, naknadnu pamet.

"Čuo sam tu naknadnu pamet od koautora ideje elektronske identifikacije birača. Ideja koja je bazirana na konceptu naše nove lične karte, koja u sebi sadrži i biometrijski podatak - fotografiju i biometrijsku karakteristiku potpis i mašinski čitljiv zapis. Dakle, Danilović je to znao i tada i sada", rekao je Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista.



Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније