Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V. [ Mina ]

24. 08. 2016. 15:58 >> 15:39
2

MANS TVRDI

DIK brutalno krši zakone

Državna izborna komisija (DIK) i njen predsjednik Budimir Šaranović brutalno krše zakone o slobodnom pristupu informacijama i o izboru odbornika i poslanika, jer od javnosti kriju osnovne podatke o radu te institucije, saopšteno je iz MANS-a.

 

Direktor Monitoring programa te nevladine organizacije, Vuk Maraš, kazao je da DIK brutalno krši te zakone, i to u periodu od kada su raspisani parlamentarni izbori i kada je, kako je naveo, od posebne važnosti da cjelokupan rad Komisije bude javan.

MANS je, kako se navodi u saopštenju Maraša, od DIK-a posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama zatražio sve izvještaje koje je ta institucija sačinila prilikom sprovođenja nadzora nad biračkim spiskom.

„Umjesto da DIK dostavi tražene podatke, ta institucija je ignorisala podnijete zahtjeve, zbog čega je MANS podnio žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama“, kazao je Maraš.

Kako je naveo, identičan tretman imali i zahtjevi MANS-a kojima su traženi zapisnici sa sjednica DIK-a, platne liste članova i zaposlenih, kao i podaci o aktivnostima predsjednika i sekretara DIK-a, koji su jedini profesionalno angažovani članovi Komisije „i koji za svoj rad svakog mjeseca dobijaju izuzetno visoke plate“.

Na taj način su, smatraju u MANS-u, Šaranovići i kompletna Komisija brutalno prekršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

„Činjenica da Šaranović ne želi da dostavi osnovne podatke o radu DIK-a ukazuje na to da se pokušava prikriti hroničan nedostatak rezultata te institucije u obezbjeđivanju slobodnijih i fer izbora u Crnoj Gori“, ocijenio je Maraš.

To je, kako je naveo, posebno izraženo u oblasti nadzora nad biračkim spiskom, gdje DIK svo vrijeme javno nije ukazao ni na jednu nezakonitost u spisku, niti je MUP-u ponio bilo kakvu inicijativu za inspekcijski nadzor biračkog spiska.

„Iako je novi birački spisak uspostavljen prije više od godinu i po, učinak Šaranovica i njegove Komisije u nadzoru oblasti ravan je nuli“, tvrdi Maraš.

Prema njegovim riječima, Šaranović, ne samo što krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama i krije osnovne podatke o radu DIK-a, već i Zakon o izboru odbornika i poslanika.

„Koji ga obavezuje da obezbijedi javnost rada DIK-a, kao i da na internet prezentaciji ove institucije objavi sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, što DIK u kontinuitetu ne radi“, precizirao je Maraš.

Zbog toga, kako je naveo, građani Crne Gore nemaju elementarni uvid u to šta DIK radi kako bi osigurao adekvatan nadzor nad biračkim spiskom, o čemu odlučuje na svojim sjednicama u vezi sa drugim izbornim radnjama i kako planira da obezbijedi zakonitiji i transparentniji izborni proces.

„Pozivamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka da hitno obezbijedi da se traženi podaci što prije objave, a da se u isto vrijeme Šaranović prekršajno procesuira, jer je to očigledno jedini način da se obezbijedi transparentan i zakonit rad DIK-a“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније