Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

24. 08. 2016. 13:58   >>  13:38 3

REAGOVANJE IRF-A

Neosnovani navodi MANS-a

Investiciono-razvojni fond (IRF) ne krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštili su iz te institucije.

 

Oni su, reagovali na navode MANS-a koji su juče saopštili da najveći broj institucija na državnom nivou drastično krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer ne objavljuju na adekvatan način podatke o predizbornoj potrošnji.

Iz IRF-a kažu da su u cjelosti neosnovani navodi MANS-a i da ta instiucija ne krši Zakon.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Članom 28 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ("Sl. list CG", br. 52/2014 i 76/2015) je utvrđeno da  sve budžetske potrošačke jedinice, na državnom i lokalnom nivou, su dužne da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu i dostavljaju ih radnom tijelu Skupštine nadležnom za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces. Članom 5 istog Zakona je definisano da su javni izvori u smislu tog zakona, sredstva koja se izdvajaju iz budžeta Crne Gore i budžeta lokalne samouprave.

Shodno odredbi člana 11 Zakona o Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore ("Sl.list CG" br. 88/09 i 40/10) sredstva za poslovanje Fonda stiču se:

1) iz prihoda ostvarenih poslovanjem Fonda;

2) prodajom akcija i udjela iz portfelja Fonda;

3) iz ostatka likvidacione ili stečajne mase, prodajom preostale imovine u slučaju likvidacije ili stečaja sprovedenog nad društvom u vlasništvu Fonda;

4) iz dobiti društava u kojima Fond ima akcije ili udjele;

5) izdavanjem hartija od vrijednosti;

6) iz anuiteta po osnovu kreditnih plasmana i investicione aktivnosti Fonda;

7) uzimanjem kredita i pozajmica u zemlji i inostranstvu, kao i primanjem donacija;

8) iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Iz citiranog člana Zakona o Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, a u vezi sa članom 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nedvosmisleno je da se IRF ne finansira iz Budžeta Crne Gore i budžeta lokalne samouprave. Takođe odredbama Zakona o Budžetu Crne Gore za 2016. godinu nije predviđena stavka finansiranja IRF-a po bilo kom osnovu.

S tim u vezi, IRF nije u obavezi da objavljuje analitičke kartice sa svih računa koje ima jer je IRF akcionarsko društvo koje posluje po tržišnim principima, a to znači da na međunarodnom tržištu kapitala obezbjeđuje kreditna sredstva i iz sopstvenih prihoda pokriva sve troškove poslovanja, pa prema tome IRF nije ni budžetska, ni lokalna potrošačka jedinica, niti je korisnik budžetskih sredstava. 

Vezano za navode iz teksta o objavljivanju podataka odnosno putnih naloga, IRF ističe da je u skladu sa članom 32 st. 3 i 4 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja uredno dostavljao Agenciji za sprječavanje korupcije putne naloge na sedmičnom nivou i iste objavljivao na zvaničnom web sajtu IRF-a, te time u svemu postupio u skladu sa navedenim Zakonom što se uvidom u pomenuti sajt može evidentno utvrditi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније