Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

24. 08. 2016. 13:20   >>  13:00 1

LUKOVAC OCIJENIO

Lukšić nije trebalo da odustane

Kandidat Vlade Crne Gore za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), Igor Lukšić, trebalo je da ostane pri kandidaturi do konačne odluke Savjeta bezbjednosti (SB) i Generalne skupštine UN, smatra bivši šef crnogorske diplomatije, Branko Lukovac.

 

Lukšić je u utorak obavijestio predsjednike Generalne skupštine i SB, Mogensa Liketofta i Ramlan Bin Ibrahima, o tome da je povukao svoju kandidaturu za za generalnog sekretara UN.

„Smatram da je trebalo ostati pri kandidaturi do konačne odluke SB i Generalne skupštine i koristiti prilike za afirmaciju svojih i pogleda Crne Gore na značaj i ulogu UN u suočavanju sa savremenim izazovima“, kazao je Lukovac agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, to je bila jedna od važnih vrijednosti kadidature.

„A ne jedino procjena da, u odnosu na druge kandidate, Lukšic ima najveće šanse za izbor na tu dužnost“, dodao je Lukovac.

On je rekao da odluka Lukšića nije bila neočekivana, s obzirom na to da su neki mediji najavili povlačenje njegove kandidature nakon drugog kruga glasanja u SB.

Lukovac smatra da je, u izlaganjima pred članovima SB, kao u njihovim ocjenama o tome koliko ohrabrujuće djeluju pojedini kandidati, prednost data kandidatima sa međunarodnim iskustvom, posebno unutar sistema UN.

„A ne mladost, obrazovanje i dužnosti koje je kandidat obavljao u svojoj zemlji. To se moglo očekivati i predvidjeti“, dodao je on.

Na pitanje da li je nedostatak lobiranja jedan od uzroka rejtinga Lukšića nakon drugog kruga glasanja, Lukovac je kazao da smatra da bi i mnogo veće agažovanje državnih organa, kao i lobista, ostalo bez značajnijeg uticaja na konačno opredeljenje SB.

„Posebno njegovih stalnih članica, koje će motivisati njihovi politički interesi i međusobni odnosi“, precizirao je Lukovac.

On smatra ispravnom odluku Vlade Crne Gore da istakne svoju, odnosno kandidaturu Luksića za dužnost novog generalnog sekretara UN, u vremenu kada se takva sansa pruža regionu.

„Time je iznijela svoj odnos prema UN i njenoj ulozi, kao i spremnost da se, kao jedna od najmlađih članica UN, i dodatno angažuje za jačanje njene uloge u savremenim međunarodnim odnosima u slučaju da se povjerenje ukaže njenom kandidatu“, kazao je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније