Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2013. 14:13 >> 15:42
3

DPS napredovao

Lukšić: Opoziciji fali kredibiliteta

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić vjeruje da će Predlog amandmana na Ustav biti utvrđen do jeseni i da će doći do kompromisa uprkos razlikama u stavovima političkih partija.

Komentarišući upozorenja iz Brisela da bi ustavne promjene trebalo da budu završene do jeseni, potpredsjednik Vlade Igor Lukšić je rekao da su Vlada i parlament više puta pokazali da su spremni za dogovor u vezi sa najvažnijim pitanjima.

Lukšić je rekao da vjeruje u postizanje kompromisa, ocjenjujući da bi to poslalo pozitivnu poruku Briselu i državama članicama da je Crna Gora kredibilan partner.

„Ali što je još važnije, to bi potvrdilo unutrašnji konsenzus u vezi sa najvažnijim pitanjima i osnažilo posvećenost svih struktura u interesu daljeg napretka u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Takodje, to bi očigledno osnažilo reformske procese u okviru pravosuđa koji su potrebni i neophodni“, rekao je Lukšić u intervjuu agenciji MINA.

Ukoliko ne dođe do kompromisa, prema njegovim riječima, došlo bi do zaostajanja u integracionom procesu koje bi moglo da uslijedi jer je, kako je ocijenio Lukšić, kvalitetno sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, a koja se označavaju kao poglavlja 23 i 24, nužno da bi otvorili i druga poglavlja.

„I to takođe ima svoju cijenu, ogroman novac ne bi mogli koristiti u narednom periodu. Da ne pominjem odlaganje konačnog prijema u Evropsku uniju. Građani često ne uočavaju sve benefite tog procesa. Možda je greška i na svima nama iz različitih segmenata društva koji govorimo o tim temama“, istakao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, ulaskom u EU Crna Gora stiče pravo na stotine miliona eura koje možemo koristiti za razvojne projekte, među kojima i za infrastrukturu.

Crnogorski šef diplomatije smatra da je dugoročno ipak veći problem, što je crnogorskom društvu potreban viši nivo pravne sigurnosti.

„Danas ne možemo biti s njim zadovoljni, a nužno je ostvariti zadovoljavajući nivo pravne sigurnosti ukoliko želimo dalji demokratski i ekonomski razvoj“, ocijenio je Lukšić.

Na pitanje koliko je za demokratski razvoj dobro što vlast u Crnoj Gori nije mijenjana, Lukšić je ocijenio da to nije do kraja održiva ocjena jer kako smatra, Demokratska partija socijalista sada nije ista partija kao s početka devedesetih.

„Ni struktura vladajuće koalicije nije ista kao na primjer prije desetak godina. Puno toga se mijenjalo i mijenja. DPS je ostvarivao uspjeh u mjeri u kojoj se mijenjao, dok opozicija nije sticala odgovarajuci i nuzni kredibilitet. U tom okviru treba tražiti procjene budućeg razvoja političke scene“, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, trenutni status Crne Gore pokazuje da su mnoge reforme sprovedene i da je nivo demokratskog razvoja u rastu, a da obnavljanje nezavisnosti samo po sebi predstavlja najveću dobit.

Lukšić smatra da i kada određeni krugovi kritikuju učinak u sedam godina od obnavljanja nezavisnosti, oni na stvari ne gledaju realnim očima.

„Mada je činjenica da je Crna Gora uvijek bolje bila ocjenjivana u inostranstvu nego kući, bez obzira na pojedine kritike ili preporuke, što je mnogo objektivniji izvor“, zaključio je Lukšić.

(Agencija MINA)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније