Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2013. 19:43 >> 19:53
6

REAKCIJA

Drobnič: Đurovićka nije najavila novinare

Delegacija Evropske unije želi da igra aktivnu ulogu u procesu uključivanja Crne Gore u Uniju, i to želi da čini kroz komuniciranje sa vladom, parlamentom, političkim partijama, nevladinim sektorom i sa najširom javnošću, saopštio je šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Drobnič je u petak, kako su mediji prenijeli, kazao da Crna Gora neće moći da otvori poglavlja 23 i 24 dok ne dođe do promjene Ustava, istrage povodom afere Snimak i dok se ne uklone nedostaci u sistemu izbora. 

On je danas uputio pismo crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću povodom predavanja koje je u petak održao studentima na Ekonomskom fakultetu u Podgorici u okviru programa Žan Mone.

Drobnič je objasnio da je predavanje organizivala profesorica Gordana Đurović.

"Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu jer se radi o predavanju grupi crnogorskih studenata, koji već imaju predznanje o EU integracijama. Đurović me obavijestila da nijesu pozvani mediji i da neće biti prisutni, što je i potvrdila uoči samog događaja", napisao je Drobnič.

On je objasnio da je tek nakon objavljivanja članaka u medijima, saznao da je na događaju bio prisutan i novinar agencije MINA.

Drobnič je naveo da je predavanje imalo određene ilustracije da bi postakao studente na dialog u želji da čujem i njihova mišljenja.

"Nažalost, objavljeni članci u medijima nijesu prenijeli ovakvu atmofereu i namjeru. Zbog toga sam osjetio potrebu da Vam se obratim jer se članci mogu pogrešno tumačiti kao namjera da, kao šef Delegacije EU, uputim nove poruke vladi, parlamentu, političkim partijama i javnosti u vezi procesa evropskih integracija", napisao je Drobnič.

On je poručio da Delegacija EU želi da igra aktivnu ulogu u procesu uključivanja Crne Gore u Unije.

"To želimo činiti i kroz komuniciranje sa vladom, parlamentom, političkim partijama, nevladinim sektorom i sa najširom javnošću. Ukoliko se ukaže potreba za komunikaciju sa vladom i ministrima, mi ćemo to i dalje činiti na neposredan način, a ne putem poruka kroz medije", naveo je Drobnič,

On je napisao da je studentima objasnio značaj ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo, ne samo u vezi sa poglavljima 23 i 24.

"Iz Evropske komisije i država EU dolaze jasni signali, da treba otkloniti nedostatke na području vladavine prava ali i u nekim drugim oblastima. Ovo je bila sustina moje poruke, dakle, ne radi se o novim formalnim uslovima, nego o očekivanju, da se raniji poznati uslovi za punopravno članstvo ispunjavaju određenom dinamikom", objasnio je Drobnić.

On je ukazao da je govorio studentima o potrebi koordinacije pristupnog procesa, navodeći primjer završenih pregovora u pojedinim poglavljima.

"Poznato mi je, gospodine potpredsjeniče, da je vlada svjesna potrebe za koordinacijom pregovaračkog procesa i već uspostavlja koordinacione mehanizme. Studentima sam saopštio, Vama poznatu činjenicu, da određena saznanja dolaze tek kasnije u procesu, kao na primjer područje finansijske kontrole", naveo je on.

Drobnič je ocijenio da studentima koji imaju osnovno znanje o EU, nije potrebno objašnjavati značaj visine javnog duga, pogotovo u vezi sa ciljevina ekonomske i monetarne unije.

"Međutim upotreba mojih riječi, van konteksta rasprave sa studentima, mogla bi se pogrešno tumačiti kao razlog za zabrinutost da Crna Gora izgubi mogućnost upotrebe eura", naveo je Drobnič.

On je istakao da Delegacija Evropske unije želi da podržava process EU integracije Crne Gore, između ostalog, kroz jasnu i neposrednu komunikaciju sa crnogorskim institucijama.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније