Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

28. 07. 2016. 19:02   >>  20:39 8

MARKOVIĆ OPOZICIJI

"Ako izađete iz Vlade, odgovornost je vaša"

Eventualna odluka izlaska opozicione "trojke" iz Vlade podrazumijeva odgovornost onih koji se odluče na taj korak, kazao je potpredsjednik Vlade Duško Marković na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade. Svako snosi odgovornost za svoje odluke, kazao je, naglasivši da je odgovornost DPS-a i stranaka koje čine koalicionu vlast u tome da nastavi sprovođenje utvrđene politike razvoja Crne Gore.

Te najave ne doprinose ostvarivanju ciljeva na kojima smo, mukotrpno radili mjesecima, kazao je Marković.

"Današnje najave lidera URA Žarka Rakčevića, ali i najave gospodina Krivokapića da će aktuelizovati izlazak iz Vlade izbornog povjerenja, ne doprinose ostavrivanju cilja na kojem smo mukotrpno radili mjesecima. Ulazak opozicije u Vladu imao je dvije dimenzije. Jedan je kontrola državnih resursa. Vjerujem da su se do sada uvjerili da su njihove optužbe na račun DPS-a na ovu temu apsolutno neosnovane. Druga obaveza je da aktvino učestvuju u svim segmentima rada institucija i Vlade u cjelini, što su oni jedno vrijeme i činili i tako dali pozitivan impuls. Postavljanje ultimatuma, međutim, nije saglasno opredjeljenjima definisanim sporazumom", istakao je Marković.

On tvrdi da postavljanje ultimatuma i prijetnje da će se izaći iz Vlade nije saglasno opredjeljenju definisanom Sporazumom i ocjenjuje da opoziciona "trojka" konsenzus definiše kao obavezu DPS-a da, bez pogovora, prihvata njihove prijedloge.

"Vladajuća većina je, kada je konkretno u pitanju ugovor sa A2A, iskazala spremnost i želju za postizanje konsenzusa zajedničkim radom na vladinim tijelima i komisijama, sastancima sa resornim ministrima i potpredsjednikom Vlade, a na kraju italijanskom partneru poslala je predlog opozicionih partija, uprkos tome što smo smatrali da nije pravno utemeljen i dobar za Državu. Sa druge strane, cijenim da predstavnici Trojke nijesu uzvratili istom mjerom i pokazali isti nivo volje za postizanje konsenzusa", kazao je Marković.

Govoreći o sporovima oko Zakona o medijima, Marković podsjeća da opoziciona trojka poziva na obavezu iz sporazuma da se ovaj Zakon donese konsenzusom, a, kaže, prijedlog zakona su napisali sami uz pomoć nekoliko bliskih NVO.

„Želim da saopštim da smo ovaj pristup – donošenje Zakona o medijima konsenzusom, usaglasili na nivou predsjednika stranaka i uz moje neposredno učešće. To što nijesu konsultovali ostale potpisnike sporazuma bismo možda i prećutali, ali mislimo da ovakav krovni zakon za oblast medija ne možemo i ne smijemo donositi na prečac – bez širokih javnih konsultacija, bez pitanja predstavnika medija na koje se zakon odnosi, bez konsultacije sa stručnjacima iz državnih institucija i regulatornih agencija i na kraju bez poštovanja principa da zakone prije usvajanja šaljemo Evropskoj komisiji na mišljenje“, kazao je Marković.

Tvrdi da kompleksne probleme, kakvi postoje u ovoj oblasti koja reguliše uslove za rad medija, treba riješiti, ali ne na prečac i unošenjem u zakon nejasnih i neprimjenjivih odredbi kojima vrvi njihov predlog.

 „Cijenimo uložene napore da se evropska praksa u ovoj oblasti u najvećoj mjeri primijeni i u Crnoj Gori kako bi se omogućilo stabilno poslovanje medija ali i povećanje profesionalizma. Ali postoje različiti mehanizmi kroz koje se ovi ciljevi mogu postići, a koji već postoje ili se mogu ugraditi u naš sistem na drugačiji način. Ne smijemo upadati u zamku koja bi naše najbolje namjere pretvorila u suštu suprotnost i praksu“, naglasio je Marković.

Marković je pozvao sve potpisnike sporazuma da pažljivo i objektivno pročitaju ono što je potpisano u Sporazumu.

"Konsenzus je potreban za izbor generalnog inspektora u ANB-u, i to smo obezbijedili, kao i za usvajanje akata Savjeta za privatizaciju. Nije dobro da se iz Sporazuma čita samo ono što nekome odgovara. Pozivamo trojku da neracionalnim dnevnopolitičkim potezima, čiji je cilj prelazak cenzusa, ne potiremo cilj - jačanje povjerenja u izborni proces. Ukoliko ne uvaže ovaj naš poziv, DPS se neće predati samo zato što je teško postići rezultate. Nastavićemo predano da radimo i da obezbijedimo građanima da svoju volju izraze na demokratskim izborima, čiju regularnost će potvrditi, nadam se, stotine domaćih i međunarodnih psomatrača koji će nadgledati sprovođenje izbora", obećao je Marković.

Na pitanje šta ako se desi da izađu iz Vlade, kakve će biti političke posljedice, Marković je kazao da eventualna takva odluka podrazumijeva odgovornost onih koji se na to odluče.

"Ugovor sa A2A ne bi smio biti razlog da propadne politički model koji smo zajedno definisali, a koji pruža novu političku perspektivu Crnoj Gori. Ali, naravno, nek svako snosi odgovornost za svoje odluke", poručio je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније