Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2013. 17:31 >> 17:32
1

O LUKŠIĆEVOJ IDEJI

Kacin: Zajedno ste jači

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić inicirao je novi koncept regionalne saradnje šest zemalja zapadnog Balkana. Izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin za Antenu M kaže da je to dobar potez jer međusobna saradnja zemlje regiona učiniće ubjedljivijim i jačim igračima u očima cijelog regiona.

Noseće komponente inicijative su balansiran i dugoročan ekonomski razvoj razvoj, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine, trajna stabilnost i jačanje institucija utemeljenih na vladavini prava, kao i promocija integrisanja zajedničkih resursa radi brže integracije u EU.

Kacin smatra da je saradnja zemalja regiona neophodna.

„Ono što je bitno za sve zemlje Zapadnog Balkana je da kada međusobno sarađuju ubjedljivije su i za svoju domaću javnost i za susjede i za cijeli region. Na žalost te zemlje su podijeljene na dvije grupe i u jednoj su tzv. "pozitivci" – puni pozitivne energije koji vuku grupu naprijed to su Crna Gora Srbija i Kosovo. A na drugoj strani su trojica  „izgubljenih“ -  Albanija, Makedonija i Kosovo.“, kaže Kacin.

Kacin smatra da je za Albaniju, Kosovo i Makedoniju od  izuzetne važnosti da kroz saradnju  nauče i shvate ono kroz šta su njihovi susjedi već prošli.

„Kako bi se dinamika normalizacija Zapadnog Balkana ubrzala i imala kvalitetniji proces tog međusobnog usaglašavanja odnosno harmonizacije“, poručio je Kacin.

Lukšićeva inicijativa sa kojom je saglasan i premijer Milo Đukanović predviđa napredniji vid međusobne saradnje šest zemalja kako bi što bolje napredovale u evropskim integracijama ali i unaprijedili standard.

Inicijativu potpredsjednika Vlade Igora Lukšića po ugledu na već oprobane i uspješne modele regionalne saradnje u Evropi podržao je i komesar za proširenje Evropske unije Štefan File.

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija nijesu željeli da potvrde, ali ni da demantuju postojanje te inicijative.

Istakli su ipak da je neophodno mnogo  rada i intenzivnih kontakata  među zemljama regiona kako bi se nove ideje pretočile u konkretne rezultate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније