Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 07. 2016. 17:53   >>  09:23 4

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Ne brinu najave izlaska iz Vlade

Premijer Milo Đukanović poručio je da ne ga ne brinu najave iz opozicione trojke da će biti kriv ako opozicija izađe iz Vlade, zbog sporenja oko ugovora sa A2A.

Đukanović je, u Beranama, na pitanje da li rizikuje da će biti optužen da je izbacio Vladu iz opozicije, što je ranije nagovijestio jedan od lidera "opozicione trojke" Ranko Krivokapić, kazao da "pet para ne da za takvu vrstu optužbe".

Lider SDP-a Ranko Krivokapić ranije je najavio da će opoziciona "trojka“ (SDP, URA i Demos) istupiti iz Vlade izbornog povjerenja ukoliko vladajuća koalicija ne zaštiti državne interese u predlogu novog ugovora s kompanijom A2A.

Govoreći o funkcionisanju Vlade izbornog povjerenja, premijer je rekao da mu je utisak onakav kakav je očekivao da će biti.

„To je sada već dva mjeseca njihovog učešća. Oni su došli sa mandatima i jasnim predubjeđenjima da će u Vladi naći mnoštvo nekih nezakonitosti. Da sam vjerovao da ima zloupotreba ne bih ih prizivao na mobu. Znao sam da toga nema, ali sam znao i da ih neću ubijediti da toga nema, nego sam ih zvao – dođite pa provjerite“, naveo je Đukanović.

Govoreći o konkretnoj saradnji unutar Vlade, Đukanović je kazao da je komunikacija na zadovoljavajućem nivou.

„Zainteresovan sam da taj koncept uspije, da ovako dođemo do izbora i da na taj način pomognemo da kroz tu kontrolu izbori budu maksimalno regularni, pa da nakon izbora poklonimo povjerenje toj Vladi kakva god bila. Iskustva su mi pozitivna, očekivana, a želje su mi da taj posao dovedemo do kraja“, rekao je Đukanović.

Upitan da li bi model Vlade izbornog povjerenja mogao da bude model za sastav nove, nakon izbora, Đukanović je kazao da je čuo kako su se o tome već oglasili pojedini opozicionari.

''Vidio sam da je to bilo predmet komentara političkih konkurenata, pa su se neki lideri političkih partija bez obzira na to da li su u Vladi ili ne, uplašili i požurili da kažu kako ne bi da srađuju. Dakle, niko nije pozvan, a još manje je neko primoran.

"Mi nastupamo sami, mislim na DPS, i nastupamo sa ozbiljnom indicijom da pobijedimo sami i da nam ne treba niko da formiramo Vladu. To ne znači da bi tu vlast vršili sami'', poručio je premijer i dodao da su vrata za manjinske stranke uvijek otvorena.

''Ni to ne znači da je to u skladu sa onim što je poželjni model za DPS. Mi mislimo da, nakon ovog iskustva sa ovakvom Vladom, treba da učinimo dodatni korak i pozovemo i one stranke koje su bile protiv nezavisnosti da, ukoliko žele, srađujemo u interesu dobra Crne Gore. To ne bi bio znak slabosti, već superiornosti i to bi bio odgovoran odnos prema državi'', ocjenjuje premijer.

O povlačenju iz politike nakon izbora

Kada je posrijedi eventualno napuštanje politike nakon izbora premijer je kazao da tu priču plasirju oni čija je želja da se to i desi.

''U vom trenutku ne želim da kažem nijednu riječ na tu temu, poučen mojim ranijim povlačenjima i vraćanima'', kazao je Đukanović.

Upitan kakva je saradnja sa predsjednikom Opštine, Dragoslavom Šćekićem, Đukanović je saopštio da se nada da ne iznenađuje što se sastaju i što rade.

„Ja želim da sarađujem i sa ovom vlašću i sa svakom vlašću, to je izbor građana“, poručio je on. Prema njegovim riječima, kampanju treba ostaviti po strani kada su takve stvari u pitanju.

„Okolnost da smo danas imali sastanak i da je Šćekić bio kod mene govori da je ta saradnja na solidnom nivou i današnji dolazak govori da tu saradnju treba unaprjeđivati kako bi radili što bolje“, dodao je premijer.

Đukanović je, govoreći o istrazi koju Tužilaštvo vodi o bivšim čelnicima Berana koji su iz Demokratske partije socijalista, Đukanović je kazao da treba sačekati rezultate.

On je naveo da podržava Tužilaštvo u tome što radi.

„To što radi Tužilaštvo nikada nije puna istina, već je pretpostavka koja se provjerava na sudu. Prema tome, puna podrška tome da se sve u šta postoji sumnja ispita“, poručio je premijer.

Đukanović je ocijenio da u Crnoj Gori postoji trend koji vlada među pojedinima – „da je propao dan ako se ne podnese bar jedna krivična prijava“.

„Tu se sad utrkuju opozicija i nevladin sektor“, rekao je premijer.

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti, kako je ocijenio, značajno napredovala u integracijama i to je bitno za njene građane, prije svega u oblasti vladavine prava.

Kako je kazao Đukanović, Crna Gora je na polju evropskih i evroatlantskih integracija značajno napredovala od 2006. godine, što možda za "običnog" građanina ne znači mnogo.

„Ali napredak na tim poljima povlači napredak na onim poljima koja su bitna građanima, prije svega mislim na vladavinu prava“, rekao je Đukanović u intervjuu za radio Berane, objašnjavajući da je potrebno potruditi se, ako se želi živjeti kao građani u Danskoj i Švedskoj.

On je naveo da je mnogo važnije to što se crnogorsko društvo mijenja i harmonizuje sa EU, nego da država što prije postane članica.

„Ja nijesam od onih koji misle da treba protrčati kroz ovaj proces da bi se što prije dokopali članstva. Ja mislim da se ovom procesu jako mnogo uči i napreduje i samo neupućeni i zlonamjerni neće primijetiti da je Crna Gora iz dana u dan sve savremenija“, saopštio je premijer.

On je dodao da Crna Gora apsolutno treba da postane članica EU.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније