Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Pobjeda ]

05. 07. 2016. 08:15   >>  13:10 2

BOJOVIĆ SAOPŠTIO

"Htio sam politiku otklona"

Potpredsjednik i jedan od osnivača Građanskog pokreta (GP) URA, Rade Bojović, napustio je taj pokret zbog koncepcijskih neslaganja s politikom koju sprovode čelni ljudi te političke grupacije. Bojović nije saglasan a ulaskom GP URA u prelaznu vladu bez prethodne provjere i legitimiteta osvojenog na izborima, a žestoko se protivi predizbornom konceptu kojim se ne planira samostalan nastup na oktobarskim izborima.

"Razlozi za moje napuštanje GP URA su proizvod dužeg koncepcijskog neslaganja u pogledu shvatanja praktične politike i pozicioniranja URA na političkoj sceni. Prvo, ja sam se zalagao za politiku otklona od trule crnogorske političke klase i istovremenu beskompromisnu i dugoročnu afirmaciju državotvorne, prozapadne, antipartitokratske i reformatorske politike. Takva politika je uključivala suprotstavljanje DPS-u, ali i distanciranje od diletantske ili nedržavničke opozicije. Bio sam protivnik populističke i neodgovorne politike tipa ꞌdovoljno je samo da DPS odeꞌ, već sam smatrao da URA treba da se razvije u političku avangardu, koja bi predvodila opozicionu alternativu i koja bi svojom ukupnom politikom i ličnim primjerom zaslužila da vodi ovu državu", ističe Bojović u izjavi za Pobjedu.

Doskorašnji potpredsjednik GP URA smatra da taj pokret nije trebalo da participira u prelaznoj Vladi Mila Đukanovića, bez prethodno osvojenog izbornog legitimiteta.

"Bio sam protivnik učešća u tzv. prelaznoj vladi jer sam smatrao da GP URA, kao političkoj grupi, bez izbornog legitimiteta nije tu mjesto. Pritom, mislio sam da takva vlada samo osnažuje Đukanovića i iz više razloga diskredituje ꞌkonstruktivnuꞌ opoziciju. Konačno, ja sam protivnik predizbornog koalicionog nastupa GP URA zbog dvabitna razloga. Prvi se tiče potrebe da neko ko je tek formiran mora testirati svoj izborni legitimitet, dok je drugi razlog vezan za moje uvjerenje da URA ne treba da bude advokat i politički žirant tuđih promašaja i kalkulacija ili neprihvatljivih programskih politika", kazao je Bojović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније