Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

01. 07. 2016. 22:16   >>  22:21 13

UEHARA PORUČILA

"Gradićemo još svjetliju budućnost sa CG"

Prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Crne Gore je blisko, kazala je američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara i poručila da će dvije države zajedno graditi još svjetliju budućnost.

"Zajedno smo postigli mnogo sjajnih stvari u proteklih deset godina i zajedno ćemo graditi još svjetliju budućnost", kazala je En Uehara na svečanom prijemu u Ambasadi SAD u Podgorici povodom 240. godišnjice nezavisnosti SAD.

Ona je navela da se danas slavi godišnjica Deklaracije nezavisnosti, koja i dalje na najbolji način izražava američke vrijednosti.

En Uehara je kazala da danas slave i desetu godišnjicu obnavljanja diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom i otvaranja američke Ambasade u Podgorici.

Ona je podsjetila da su SAD prvi put uspostavile diplomatske odnose sa Crnom Gorom 30. oktobra 1905. godine.

"U pismu Vašingtonu o ceremoniji, Džon B. Džekson, prvi konzul SAD-a, napisao je: 'Bilo je lično zadovoljstvo biti prvi predstavnik slobodnog naroda u zemlji koja je uvijek bila u stanju da održi svoju nezavisnost'. 111 godina kasnije zadovoljstvo mi je što nastavljam tu tradiciju", poručila je En Uehara, prenosi agencija Mina.

Prema njenim riječima, i SAD i Crna Gora imaju snažnu tradiciju nezavisnosti.

En Uehara je citirala Njegoša: "U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci" i navela da je bilo mnogo heroja koji su se u prošlosti borili za zajedničke vrijednosti slobode i mira Crne Gore i SAD-a.

"Na primjer, posljednji guverner teritorije Aljaska, prije nego što je ona postala država, Majk Stijepović, bio je sin crnogorskih migranata. Sigurna sam da svi vi znate rođake i prijatelje koji su hrabro dali svoje živote da bi naše zemlje bile slobodne i da bismo zadržali naše zajedničke vrijednosti", dodala je En Uehara.

Svečanosti su prisustvovali premijer Milo Đukanović, predsjednik države Filip Vujanović, predsjednik Skupštine, Darko Pajović, ministri, predstavnici političkih partija i civilnog sektora.

Foto: Vlada Crne Gore

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније