Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

30. 06. 2016. 13:43 >> 13:34
21

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Ne pobjeđuje se 25 godina trikovima

Crna Gora će na izazove u novom vremenu najbolje odgovoriti kao dio Evropske unije (EU) i NATO-a, jer će takav izbor donijeti dobro državi i narodu, ocijenio je premijer Milo Đukanović. On je kazao da gaje iluziju oni koji misle da se do pobjeda u 25 godina može dolaziti putem trikova.

Đukanović je kazao da obnavljanje nezavisnosti Crne Gore nije bio „puki nacionalni romantizam“, već osmišljena ideja da se upravlja budućnošću, za koju se, kako je naveo, znalo kako će izgledati. „Znali smo da želimo da ta budućnost bude evropska i evroatlantska“, rekao je Đukanović na predavanju na Univerzitetu u Islandu.

On je kazao da vjeruje da je Balkanu potrebna integracija i da ukupna istorija upućuje da nema pouzdane samoregulativne mehanizme stabilnosti koju je potrebno učvrstiti. „Po nama je put učvršćivanja stabilnosti put integracija i ukupna politika Crne Gore je politika dobrog primjera ostatku regiona kojim putem treba ići“, istakao je Đukanović. On je poručio da mu je drago što region razumije tu potrebu i da danas sve zemlje Balkana svoju budućnost vide u EU, a sve zemlje, sem Srbije, svoju budućnost vide u NATO-u.

Đukanović je rekao da je Crna Gora, za četiri godine, od kada je otvorila prvo poglavlje sa EU napravila „dobar posao“. Prema njegovim riječima, proces pregovaranja ide jako dinamično i kvalitetno. „Cilj u pregovaračkom procesu sa EU nije brzo dostizanje članstva. Mi ne vidimo put pregovaranja kao put kojm treba pretrčati, već je on dragocjeno učenje za našu zemlju“, kazao je Đukanović, navodeći da je Crna Gora sve više evropska u odnosu na svoju prošlost.

On je rekao da nema sumnje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU, jer je toliko daleko odmakla u odnosu na ostale aspirante za članstvo. Kada Crna Gora bude spremna za članstvo, prema riječima Đukanovića, EU više neće izgledati onako kao kada je država „stala na evropski put“.

„Razumijemo izlazak Britanije iz EU, odluku Islanda da suspenduje kandidaturu, ali u Crnoj Gori živimo u uvjerenju da je članstvo u EU dobar izbor za zemlje Zapadnog Balkana“, poručio je Đukanović. On smatra da će Evropa biti konkurentnija na globalnoj sceni ako je udružena, a ne rascjepkana interesima svih evropskih država.

Đukanović je ukazao da je krajem prošle godine Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO i sada je u postupku ratifikacije pristupnog protokola. On je ponovio da očekuje da će proces ratifikacije biti završen najkasnije do proljeća sljedeće godine i dodao da će do tada Crna Gora učestvovati u svim formatima rada Alijanse.

„Mi mislimo da je veoma važno da se očuva NATO integracija, jer u našem slučaju to je, prije svega, osjećaj pripadanja novom sistemu vrijednosti“, naveo je Đukanović.

Crna Gora i Balkan, prema njegovim riječima, nijesu tokom svoje istorije baštinili onaj sistem vrijednosti na kojem počivaju NATO i EU. On je ukazao da je Crna Gora u bivšoj Jugoslaviji, bila najmanje razvijena republika dok je danas, deset godina kasnije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. To je, kako je istakao Đukanović, postigla zahvaljujući standardnoj visokoj stopi ekonomskog rasta i intezivnom prilivu direktnih stranih stranih investicija.

Crna Gora se, prema njegovim riječima, u deset godina kontinuirano trudila da unaprijeđuje svoj sistem reformišući ga u okviru agende evropskih i evroatlanstkih integracija. „Naš cilj da budemo dio NATO-a i Evropske unije (EU) nijesmo razumjeli kao cilj vezan za čin članstva, nego kao odabran put kojim ćemo se kretati modernizujući i emancipujući svoje društvo“, poručio je Đukanović.

On je, upitan za odnose Rusije i Crne Gore, kazao da dvije države povezuje duga tradicija diplomatskih odnosa i međudržavnog prijateljstva. „To je nešto na šta smo mi ponosni. Mi smo ljudi koji se ne odriču svog identiteta niti se odriču prijateljstva koja su tokom svoje duge istorije gradili sa prijateljskim narodima. Jednako tako ne odričemo se prava da biramo kurs svoje budućnosti“, rekao je Đukanović.

On je kazao da će Crna Gora na izazove sa kojima se suočava u novom vremenu odgovoriti najbolje kao dio EU i NATO-a.

Prema njegovim riječima, razlozi zbog kojih Crna Gora želi da postane članica NATO-a nijesu motivisani protiv bilo koje države uključujući i Rusiju.  „Mi samo mislimo da će takav izbor donijeti dobro našoj državi i narodu i očekujemo od svih, uključujući i naše tradicionalne prijetelje da razumiju takvu našu potrebu i da prihvate da o našim interesima, što je logično, najdetaljnije, najispravnije i najposvećenije mislimo mi“, poručio je Đukanović.

Smatra da je poremećaj odnosa na globalnoj sceni uzrokovao pojačan senzitbiltet Rusije prema širenju NATO-a. „A kada govorimo o širenju NATO-a onda ne pričamo o grupi zemalja, pričamo o samo jednoj zemlji – to je Crna Gora i zbog toga se ovi poremećaji na globalnoj sceni pojačano prelamaju preko Crne Gore“, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora, razumijevajući sve to, ipak, veoma odlučna da ide svojim putem. „Da pokušamo da sačuvamo dobre odnose sa svojim prijteljima, ali da nepokolebljivo slijedimo svoju viziju“.

Đukanović je dodao da je privredna saradnja Rusije i Crne Gore imala etapa u kojima su ekonomski odnosi bili intenzivniji nego danas. “Imali smo prisustvo ruskog kapila u jednoj važnoj industriji kakva je industrija aluminijuma, to je bilo najznačajnije učešće ruskog kapitala. U međuvremenu je došlo do promjena“, podsjetio je Đukanović. 

On je poručio da je Crna Gora otvorena i spremna da turiste i investitore primi i sa istoka i sa zapada, „ali da svi oni dobro razumiju da su dobro došli kao partneri, a politiku vodimo mi“. Đukanović je poručio da Crna Gora sada ima svoju budućnost u svojim rukama.

„Mislim da smo danas svjesni, više nego u bilo kom dijelu svoje istorije, svojih resursa. Naravo, resursi nijesu dovoljni, potrebna je mudrost da te resurse valorizujete na održiv način, a to traži vrijeme i zbog toga moramo biti realni u svojim očekivanjima“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je ključni deficit u Crnoj Gori infrastruktura.  „Potrebno je Crnu Goru približiti turističkoj i investicionoj javnosti i na tome jako vrijedno radimo“, istakao je Đukanović. Naveo je da su druga dva nedostatka koja treba savladati deficit znanja i deficit u vladavini prava. „Zato su naše reforme, prije svega, okrenute ka savladavanju ta dva deficita. Trudimo se da kroz različite forme, počev od reforme obrazovanja, stvorimo uslove za usvajajnje konkurentskog znanja“, poručio je Đukanović, dodajući da to nije jednostavan posao, ali da je vizija jasna. 

On je kazao da Crna Gora puno radi i na reformama u oblasti vladavine prava kako bi zadovoljili nivo vladavine prava koji će nuditi veći stepen bezbjednosti svakom građaninu Crne Gore i svakom tursisti i investitoru koji u nju dolazi. „To je najavažniji uslov ne samo demokratskog već i ekonomskog razvoja Crne Gore“, naglasio je Đukanović.

On je kazao da svjestan da se „paraju oči“ činjenicom da u Crnoj Gori jedna partija vlada 25 godina, „ali nijesmo spremni da se zbog toga sami povučemo i da zadovoljimo očekivanja onih koji bi umjesto nas rado vidjeli nekog drugog“. „Prosto mislimo da stalno unaprijeđujemo uslov za potpunu konkurentnost onima koji žele našu poziciju i da se onda odmjerimo na tržištu“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je opoziciji prepustio resore u Vladi za koje su sumnjali da mogu biti zloupotrjebljene u izvorne svrhe.  „Moj interes je da vi raspršite svoju iluziju, a iluzija je ako mislite da se do pobjeda u 25 godina može dolaziti putem trikova. Ne, do toga se dolazi putem povjerenja kod birača“, poručio je Đukanović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније