Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: O.Z. [ rtcg.me/Beta ]

28. 06. 2016. 17:33 >> 17:25
11

BALKANSKI SAVEZ NEUTRALNIH

Putinova partija podržala inicijativu DNP-a

Inicijativa o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, koju je pokrenuo predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, dobila je zvaničnu podršku Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu Vladimir Putin.

Iz DNP je saopšteno da je, četiri mjeseca nakon pokretanja inicijative, danas u Moskvi potpisana Deklaracija Jedinstvene Rusije i vodećih partija balkanskog regiona, što predstavlja početak realizacije pomenutog projekta.

"Strane potpisnice su svjesne ozbiljnosti izazova koji prijete civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta, smatraju neophodnim formiranje i sprovođenje politike „novog popuštanja međunarodne zategnutosti“, izjavljuju spremnost za potragu opštih pristupa obezbjeđivanja bezbjednosti u Evropi, uključujući inicijative za pregovaranje o perspektivama formiranja u Jugoistočnoj Evropi prostora neutralnih suverenih država", navodi se u saopštenju DNP-a.

U toj partiji su uvjereni da će inicijativa Balkanskog saveza omogućiti ekonomski i svaki drugi prosperitet suverenih neutralnih država i kroz afirmaciju politike dobrosusjedskih odnosa i mirnog rješavanja sporova dugoročno obezbijediti mir i stabilnost na Balkanu, kao najbolji i najprikladniji odgovor na savremene bezbjednosne izazove.

"Prateći tradiciju prijateljstva i dobrosusjedstva između Ruske Federacije i Crne Gore i žudeći za produbljivanjem svestrane saradnje strane potpisnice su potvrdile interes za razvoj uzajamno korisnih odnosa sa Evroazijskim ekonomskim savezom u trgovinsko-ekonomskom, finansijskom, energetskom i opštem širenju multilateralne saradnje na opšte zadovoljstvo, prosperitet i dobrobit pomenutih država i njihovih građana", saopšteno je iz DNP-a.

Iz Makedonije Deklaraciju je potpisala Demokratska partija Srba (DPS). Prema portalu Mkd.mk, iz Bugarske je zvanični poziv dobio bivši predsjednik Georgi Prvanov, a iz Srbije je Dekalraciju potpisala Srpska narodna partija Nenada Popovića, koji je izjavio da je njegova stranka spremna da učestvije u svakom dijalogu za smanjivanje napetosti u Evropi.

"SNP snažno podržava inicijativu političkih partiija balkanskih zemalja da se formira zona neutralnih, suverenih država koje će same odlučivati o ključnim državnim i nacionalnim intetresima", rekao je Nenad Popović.

Iz BiH je deklaraciju o saradnji sa jedinstvenom Rusijom potpisao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније