Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

20. 06. 2016. 15:32 >> 15:46
7

ZEKOVIĆ SMATRA

Učlanjenje u NATO nepovratan proces

Skoro sve države članice NATO su odluku o pristupu donijele u Skupštini i nema razloga da tu odluku ne donese novi saziv parlamenta, posebno što za to postoji nesporna, kvalifikovana većina, ocijenila je Socijaldemokratska partija (SDP).

Član Predsjedništva, Bojan Zeković, kazao je da je odluka o učlanjenju u NATO finalizacija procesa koji traje punu deceniju i koji je utemeljen u odluci i Deklaraciji o nezavisnosti, Ustavu Crne Gore i više skupštinskih rezolucija. 

Ozbiljne države, kaže on, ne mijenjaju strateška opredjeljenja svakih par godina i proces učlanjenja u NATO je nepovratan. "Već četiri države su ratifikovale Pristupni protokol".

Prema njegovim riječima, gotove sve države članice NATO su odluku o pristupu donijele u Skupštini i nema razloga da, nakon što se Pristupni protokol ratifikuje u parlamentima svih država članica, tu odluku ne donese novi saziv Skupštine, posebno što za to postoji nesporna, kvalifikovana većina. 

"DPS je saopštila da je inicijativa SNP-a, ne pogrešna ili nepotrebna, već ꞌpreuranjenaꞌ što pokazuje da bježanje od vladavine prava, a pod izgovorom referenduma za NATO, DPS može voditi u jedinstvo sa SNP-om, kao devedesetih. Oni koji strahuju od vlastite prošlosti, ne mogu zaustaviti vladavinu prava bježanjem od NATO integracija - taj proces je nezaustavljiv", naveo je Zeković.

Pitanje načina donošenja odluke o pristupu nameće se, smatra on, da bi pobjegli od suštinskog pitanja, ispunjavanja obaveze na evroatlanskom putu, prije svega snaženja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

"DPS - partija koja se deklarativno zalaže za NATO integracije, odbila je amandman SDP-a koji je predviđao političku odgovornost za dokazano kriminalno djelovanje. Snažnija borba protiv organizovanaog kriminala i korupcije je ključni zahtjev naših NATO i EU partnera, ali i iznad svega naša duboka unutrašnja potreba, koju neki pokušavaju usporiti", kazao je Zeković.

Način donošenja odluke je u odnosu na to, smatra on, periferno pitanje.

"NATO vrijednosti koje su nesporne za gotovo cijelo društvo mogu da okupe Crnu Goru u snaženju pravne države, dok neki ovo pitanje pokušavaju koristiti za društvene podjele", ocijenio je Zeković.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније