Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

14. 06. 2016. 16:18 >> 16:00

POSLANICI O MEDIJIMA

Za sigurnost, ali i odgovornost novinara

Cilj formiranja privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća je da se unaprijedi sigurnost novinara, u skladu a preporukom Rezolucije Evropskog parlamenta, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović. Opozicija ima prigovore na pojedine djelove predloga.

Šćepanović je kazala da će u budućem radu Odbora izuzetno važan biti doprinos nevladinog sektora, medija, novinara i eksperata, i da svaki član treba da učini sve da se uspostavi povjerenje između zakonodavne i izvršne vlasti i medijske zajednice. Ona objasnila da se Predlogom odluke predviđa da u Odboru bude jednak broj predstavnika pozicije i opozicije, kao i da je previđenim nadležnostima i ovlašćenjima stvoren mehanizam po kojim će svi u Odboru zajednički raditi na ostvarivanju ciljeva tog tijela.

"Predlogom se želi unaprijediti sigurnost novinara u pogledu njihovih radnih mjesta, u skladu s preporukom Rezolucije Evropskog parlamenta", rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, imajući u vidu dileme, nerazumijevanje i pogrešno tumačenje nekih tačaka u odluci koje su se odnosile na nadležnosti Odbora, amandmanski je predloženo brisanje svih tačaka koje su se odnosile na sveukupnu zaštitu novinara, uključujući i sigurnost i njihovih radnih mjesta.

„Cilj je da ovaj Odbor, kada to nije uspjela Komisija, dođe do konkretnih i opiljivih rezultata“, poručila je Šćepanović, navodeći da postoji volja da se efikasno riješe svi slučajevi i utvrde greške i opstrukcije koje su postojale iz različitih razloga.

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da je parlament do danas bio zatvoren za mogućnost da se preuzme odgovornost i da se konačno otvore svi dosijei i pozovu svi oni koji moju da daju odgovore.

„Niko ne smije biti iznad zakona. Mislim na sve – predstavnike državnih organa i medijske poslanike“, dodao je Milić.

On je ocijenio da je sramota za Crnu Goru što još ne postoji odgovor na jednostavno pitanje - ko je nalogodavac ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan“, Duška Jovanovića.

„Ako se formira ovaj Odbor, SNP neće stati dok se ne da odgovor na to pitanje. Ovo je obaveza svih nas, bez obzira na to ko će učestvovati u Odboru“, poručio je Milić.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF) naveo je da „dok je ove vlasti, nema rasvjetljavanja okolnosti u vezi s ubistvom Jovanovića“.

„Nećemo učestvovati u ovom čerupanju unutar nove koalicije prve i druge familije u vezi sa formiranjem ovog Odbora, ali ćemo vrlo brzo dati ključni doprinos u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića i svih napada na novinare“, poručio je Pavlović.

Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) ocijenila je da naslov Predloga odluke ne odgovara materijalno pravnoj sadržini. Prema njenim riječima, ukoliko bi tačka četiri, stav jedan ostala na tom mjestu, to bi bio udar na medije.

„Postoje još neke tačke koje se moraju usaglasiti i u tom dijelu će svi poslanici podržati ovu odluku“, saopštila je Vuksanović.

Ona je ukazala da će rad Odbora biti produžen i u novom sazivu Skupštine.

Poslanik Velizar Kaluđerović rekao je da je on, s kolegama Dritanom Abazovićem, Mladenom Bojanićem i Nevenom Gošovićem, podnio amandman na tačku četiri, člana četiri, jer je nesaglasna s članom jedan koji definiše cilj formiranja Odbora. 

On je pojasnio da je tačka četiri pretendovala da se Odbor bavi i analizom autonomije novinara.

„Ni Ustav, ni zakon ne daju pravo Skupštini da se bavi analizom stepena autonomije novinara, a i nema potrebe za tim“, poručio je Kaluđerović.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore rekao je da je bezbjednost novinara i medijskih kuća ugrožena i ocijenio da je stanje u medijima loše, a položaj novinara „nimalo zahvalan i težak“.

Prema njegovim riječima, novinari se sputavaju u svom istraživačkom djelovanju. 

Andrija Popović iz Liberalne partije smatra da je novinarstvo u Crnoj Gori u veoma lošem položaju i izloženo bronim pritiscima i kontrolama, navodeći da država ne štiti novinare.

„Formiranje Odbora moglo bi da bude odskočna daska za slobodno novinarstvo i drugačiji pristup istom u vremenu kad je novinarski zanat doveden na niske grane“, poručio je Popović.

On je naveo da je dio koji bi analizirao stepen autonomije u radu novinara neprihvatljiv za LP.

„Nezamislivo je u demokratskom društvu da se političari bave kontrolom novinara, logično je obrnuto. Ukoliko se ovaj dio ne izbaci iz Predloga, LP neće podržati Predlog“, naveo je Popović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније