Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

12. 06. 2016. 12:32   >>  12:14 1

IZBORNI PROCES

Dedović: Hitno formirati odbor

Parlamentarni odbor za praćenje izbornog procesa treba hitno formirati, kako bi se obezbijedio neophodan politički pritisak na institucije da odgovorno sprovode izborno zakonodavstvo, smatra član Državne izborne komisje (DIK), Vlado Dedović.

On je kazao da uspostavljanje Parlamnetarnog odbora za praćenje izbornog procesa doživljava kao nastavak političkog dijaloga u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima. 

"Ovo tijelo mora u najhitnijem roku da bude uspostavljeno, kako bi se obezbijedio neophodan politički pritisak na institucije da odgovorno pristupe obavezama na sprovođenju izbornog zakonodavstva“, kazao je Dedović agenciji MINA. 

Činjenica je, kako je naveo, da je politički dijalog koji je vođen prethodnih mjeseci, dao pozitivan impuls i uticao na institucije da realizuju aktivnosti na polju primjene izbornog zakonodavstva. 

"Zato smatram da bi Parlamentarni odbor, koji bi okupljao sve zainteresovane političke aktere, trebalo da ima sličnu misiju i u susret parlamentarnim izborima“, rekao je Dedović. 

Prema njegovim riječima, do sada nije uspostavljena efikasna komunikacija između institucija nadležnih za sprovođenje izbornog zakonodavstva. 

"Parlamentarni odbor treba sa političkog nivoa da utiče na ostvarenje veće komunikacije i koordinacije među institucijama nadležnim za sprovođenje izbornog zakonodavstva. U tom pravcu, odbor mora da ima proaktivnu ulogu u praćenju rada tih institucija i da im ukazuje na propuste u ispunjavanju obaveza“, naveo je Dedović. 

On smatra da je neophodno da institucije zadužene za sprovođenje izbornih zakona – DIK, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za borbu protiv korupcije, ostvare veći stepen koordinacije na pripremi uslova za održavanje izbora, i ispune sve zakonske obaveze na primjeni izbornog zakonodavstva.

Dedović je podsjetio da, pored najave uspostavljanja Parlamentarnog odbora za praćenje izbornog procesa, i na nivou MUP-a postoji inicijativa za uspostavljanje Koordinacionog tijela koje bi pratilo primjenu obaveza tog resora kada je u pitanju izborno zakonodavstvo.

Za sada je, kako je naveo, veoma malo informacija prisutno u javnosti o konkretnim zaduženjima tih tijela i nadležnostima koje bi imala u procesu praćenja primjene izbornog zakonodavstva. 

"Ne bi bilo dobro da se ta tijela pretvore u terene za političko nadgornjavanje i ostvarenje kratkoročnih političkih interesa u toku izbornog procesa. Treba jasno razgraničiti mandate i nadležnosti ovih tijela, kako među sobom, tako i sa nadležnostima koje institucijama pripadaju po osnovu izbornih zakona“, smatra Dedović. 

On je kazao da je uspostavljanje Koordinacionog tijela na nivou MUP-a, koje bi se bavilo praćenjem aktivnosti Ministarstva na pripremi uslova za izbore, takođe značajna inicijativa sa aspekta aktivnosti koje taj resor treba da sprovede u susret izborima. 

Dedović je ocijenio da zadatak tog tijela neće biti nimalo jednostavan, imajući u vidu obaveze koje proističu iz Zakona o biračkom spisku i brojnih praktičnih problema koji su se pojavili u vezi vođenja biračkog spiska.

"Svi politički akteri, nadležne institucije i organizacije civilnog društva koje prate izbornu problematiku, moraju dati svoj aktivni doprinos uspostavljanju ovog tijela i aktivnostima koje će ono sprovoditi, kako bi se obezbijedilo da uoči parlamentarnih izbora imamo pouzdan birački spisak“, zaključio je Dedović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније