Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anadolija ]

09. 06. 2016. 13:55 >> 18:01
37

SPORNE STRANICE

Đeljošaj "reciklirao" Rječnik

Poslanik Albanske alternative u Skupštini Crne Gore Nik Đeljošaj reciklirao je nekoliko listova spornog Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika, u znak protesta zbog pojedinih spornih izraza koji su se našli u njemu.

 

 

Đeljošaj je to učinio u ime, kako je istakao, "svih Albanaca", jer su akademici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), između ostalih, termin "albanizacija" opisali kao "nametanje albanskog jezika, kulture i običajima drugim narodima".

"Narod koji ja predstavljam ovaj Rječnik ne vrijeđa samo na nacionalnoj, već i na vjerskoj osnovi. Mi nikada nismo rekli da ćemo nešto da spalimo, to nije naš način političkog djelovanja. To je način djelovnja autora ovog teksta. Mi ćemo se priključiti planetarnoj akciji, koja znači recikliranje onog što nije za upotrebu. U ime albanskog naroda, bilo gdje da živi, sada ću recilirati ovaj rječnik", kazao je Đeljošaj danas u Skupštini nakon čega je reciklirao Rječnik.

"Nadam se da će ovaj bezvrijedni papir sada nekome poslužiti da objavi istinu", dodao je Đeljošaj.

Predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori burno su reagovali zbog, kako su istakli, "grubih uvreda na račun pripadnika bošnjačko-muslimanskog i albanskog naroda i građana islamske vjeroispovijesti" u rječniku crnogorskog jezika, a od Ministarstva nauke zatražili da zabrane stavljanje u bilo koju vrstu prometa izdanja rječnika.

Predstavnici ova dva naroda uočili su veliki broj termina, koji kako su istakli, na najgrublji način vrijeđa Bošnjake, Albance, kao i pripadnike islamske vjere.

Đeljošaj je još poručio da se neće zaustaviti na ovom performansu.

"Sjutra imam sastanak sa predsjednikom Albanije, a tražiću i sastanak sa premijerom Albanije kako bih im predočio probleme i sa rječnikom i sa statusom opštine Malesija", rekao je Đeljošaj.

Početkom aprila, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti objavila je prvi dio rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, kao "skroman poklon narodu uoči deset godina nezavisnosti". Na nešto više od 500 stranica popisano je više od 12.000 riječi koje počinju slovima A, B i V, zajedno sa informacijama o njihovom izgovoru, značenju i upotrebi .

I crnogorski intelektualci u pismu CANU zatražili su povlačenje novog Rječnika i izvinjenje Bošnjacima, Albancima i Muslimanima. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније