Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 05. 2013. 21:23 >> 21:24
11

SVETITELJ

VIDEO: Njegoš će pred komisiju SPC

Konačnu riječ o kanonizaciji crnogorskog vladike, vladara i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša daće Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC). Inicijativu i obrazloženje za kanonizaciju vladike Rada zvanično će da podnese mitropolit Amfilohije, možda već na sjutrašnjoj sjednici, pišu beogradske "Večernje novosti".

 

 

Crkveni propisi, naime, nalažu da je za upis u Diptih svetih potrebno da se sa prijedlogom složi i posebna komisija sastavljena od arhijereja, koja će razmotriti prijedlog.

"Novosti" pišu da je uzdizanje Njegoša za svetitelja na Cetinju izazvalo dosta nedoumica čak i u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gdje se pod znak pitanja stavlja pravo ove eparhije da načini ovaj korak prije odobrenja najvišeg tijela SPC.

"Sveci su se oduvijek proglašavali, najprije na nivou vjernog naroda i sveštenstva jedne eparhije", kazao je protojerej Velibor Džomić, iz Pravnog savjeta Cetinjske mitropolije.

"Na liturgijski način Mitropolija je konstatovala poštovanje koje Petar Drugi uživa u Crnoj Gori kao svebožji čovjek. Sabor SPC konstatovaće ovu činjenicu, poslije čega slijedi svečana liturgija sa čitanjem tropara. Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog (koja je porušena i ustupila mjesto Meštrovićevom mauzoleju), a u lijevoj svitak sa stihovima iz 'Luče'", rekao je Džomić.

Ranije danas vjerski analitičar Mirko Đorđević ocijenio je da proglašenje Njegoša za sveca ima političku pozadinu.

 

 

Đorđević je rekao da nikome u Ruskoj pravoslavnoj i Katoličkoj crkvi nije palo napamet da za sveca proglase Puškina ili Aligijerija. On je ukazao da Njegoš nesporno kao pjesnik i mislilac pripada evropskoj i svjetskoj baštini.

"Mislim da je ovaj čin politički motivisan i prilagođen trenutku, jer mi još uvijek nemamo saglasnost cijele pravoslavne crkve, pa i pravoslavnog svijeta", kazao je Đorđević.

On je ocijenio da odluka da se neko proglasi svecem treba da prođe stroge uslove.

"Potrebni su strogi uslovi, da se nakon smrti na njegovom grobu zbivaju čuda, čudesna isceljenja, a mi u Njegoševom slučaju znamo veličinu njegove umjetnosti, ali u toku žvota on je bio čovjek, vladar i ratnik", kazao je Đorđević.

Nevenka Jovović, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније