Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 05. 2013. 20:01   >>  20:11

HORHE KAPITANIĆ

Izvjesna saradnja Argentine i Crne Gore

Crna Gora predstavlja dobru stratešku tačku za komunikaciju privrednika iz Argentine sa regionom i može biti posrednik za snabdijevanje susjednih država argentinskim proizvodima, kazao je, tokom susreta crnogorskih i argentinskih privrednika (održanom u Privrednoj komori CG), guverner argentinske regije Ćako, u kojoj živi 50 hiljada Crnogoraca, Horhe Kapitanić.

Kapitanić kaže da mu je namjera da ojača odnose Argentine i Crne Gore, a njegovo porijeklo,  kako kaže, emocionalna povezanost samo je još jedan plus u tom pravcu:

„Tako da sve može biti jedna dobra osnova za ekonomski i finansijski razvoj. Klima Crne Gore pogodna je da bi se u njoj razvijalo i tržište. Vama treba dosta proizvoda koje Argentina nudi. Trenutno tražimo način da se investitori iz Crne Gore uvedu u Argentinu i obrnuto“.

Kapitanića su danas primili najviši državni zvaničnici. Tokom razgovora premijera Mila Đukanovića i Kapitanića, konstatovano je da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje i prijateljskih odnosa Crne Gore i Argentine, pri čemu je istaknuto da mnogobrojna crnogorska dijaspora, pretežno nastanjena u provinciji Ćako, predstavlja dodatan resurs i podsticaj za izgradnju čvršćih veza između dvije države.

Đukanović je, kao oblasti potencijalne saradnje Crne Gore i Argentine, izdvojio turizam, energetiku i prehrambenu industriju.

Premijer je , kako je saopšteno, pohvalio napore koje ulažu crnogorski iseljenici na očuvanju tradicije, jezika i kulture zemlje svojih predaka uprkos geografskoj udaljenosti dvije države.

Guverner Kapitanić je  naglasio da će, kao čovjek crnogorskih korjena, biti i u narednom periodu posvećen zaštiti i jačanju nacionalnog identiteta Crnogoraca u Argentini kao mosta saradnje između dvije države.

Kapitanića je primio i crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji je iskazao visoko poštovanje za odnos crnogorske dijaspore u Argentini prema zemlji porijekla, kao i za snažne lične emocije guvernera Ćaka.

Vujanović se založio za uspostavljanje čvrstih veza sa dijasporom u Argentini, posebno na planu ekonomske saradnje, ukazujući na prednosti ulaganja u ekonomiju Crne Gore, te ističući luku Bar i slobodnu bescarinsku zonu u njoj kao prirodan terminal za ekonomsku razmjenu sa regionom i šire. Takođe je ukazao na potrebu stvaranja državne ugovorne baze sa Argentinom u cilju ostvarivanja ove saradnje. Predsjednik je ocijenio potrebnim dalje razvijanje kulturne saradnje sa provincijom Ćako, kao i ukupnih državnih odnosa sa Argentinom, saopšteno je nakon sastanka.

Kapitanić je crnogorske državne zvaničnike pozvao da, sa privrednom delegacijom, posjete argentinsku pokrajinu Ćako.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније