Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

02. 06. 2016. 07:51   >>  08:13 33

PAJOVIĆ PREDSJEDNIK

Braniću integritet poslanika

Poslanik i lider Pozitivne Darko Pajović je izabran za novog predsjednika Skupštine Crne Gore. Za izbor Pajovića na tu funkciju glasala su 42 poslanika, dok nije bilo protiv, a ni uzdržanih. Opozicija nije uzela glasačke listiće, niti je prisustvovala činu polaganja zakletve. Pajović je izabran tajnim glasanjem, kome je prethodila cjelodnevna rasprava.

 

Nakon što je položio zakletvu, Pajović je ocijenio da je dijalog među političkim akterima neophodan i da je sada trenutak da dođe do deblokade rada Skupštine. Pajović je pozvao i one koji su glasali za njega i one koji nijesu na saradnju. 

"Različitosti u mišljenju jesu biće demokratije. Ali da bi demokratija bila živa i za narod korisna, svi moramo da naučimo da slušamo jedni druge, a ne samo da ubjeđujemo jedni druge u ispravnost našeg političkog i ideološkog stanovišta. To se jednostavno zove dijalog, a dijalog uključuje dvije strane, onog koji šalje i onog koji prima informaciju. Kao predsjednik Skupštine, učiniću sve što je u mojoj moći da osnažim dijalog. U interesu je svih građana da u ovom uzvišenom domu, ne samo da kažemo šta mislimo, nego i da saslušamo šta nam drugi govore. Svi mi smo ovdje voljom naroda izabrani da predstavljamo građane. U periodu koji je iza nas, priznaćete, bilo je narativa i nastupa koji nisu predstavljanje autentičnog glasa naroda, već je prije to bilo predstavljanje ličnih stanovišta. Ja želim da u vremenu u kome ja budem rukovodio ovim tijelom napravimo napredak i učinimo sve da ne unižavamo ugled Skuštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Crne Gore.Demokratija i njen razvoj, nije prema tome, samo razvoj institicija, već je i napredak u pogledu jačanja demokratske političke kulture. Institucije, novi zakoni, odbori, agencije i sve slične prakse neće dati potreban zamajac u razvoju demokratije ako u tim institucijama, odborima i agencijama rade i rukovode ljudi koji su u svojim glavama nedemokratski orijentisani. Drugim riječima, kao što svi iskazujemo potrebu da se naše društvo mora mijenjati, jednako svi moramo i iskazivati potrebu da se sami mijenjamo u pravcu jačanja demokratske političke kulture. Želim da Vam najavim da ću ja upravo u duhu ovih riječi učiniti sve da ojačam integritet Skupštine koja treba biti predvodnik u uspostavljanju kulture dijaloga i tolerancije", kazao je novi predsjednik Skupštine.

On je rekao da će učiniti sve da se određene prakse koje ne idu u prilog niti autoritetu Skupštine, niti ugledu države u očima građana i predstavnika međunarodne zajednice, suzbijaju i onemoguće.

"Svi mi moramo da razumijemo da je zajednička odgovornost slika koju šaljemo i građanima i čitavom svijetu, a koja se formira na osnovu načina na koji na ovom mjestu međusobno razgovaramo i donosimo odluke. Smatram da nam je zajednički cilj da ovu sliku učinimo ljepšom i boljom. Onaj koji nema taj cilj, taj ne cijeni niti svoju državu niti građane koje predstavlja. Nemam nikakvih iluzija da takvi poslanici postoje, ali želim da im poručim da oni ne trebaju imati nikakvih iluzija da ću odgovorno i u skladu sa svojiim ingerencijama, kao predsjednik Skupštine takva ponašanja suzbijati. Ovo, dakle, ne govorim da bih prijetio ili ugrožavao bilo čiju slobodu govora, već kažem da je uz njihovu i našu dobru volju, sasvim moguće izraziti vlastite stavove i zadovoljiti standarde demokratije, a istovremeno očuvati i lično dostojanstvo kolega, i dostojanstvo ovog uvaženog doma. Ako sistematski jedni drugima narušavamo dostojanstvo, zajedno ćemo narušiti integritet Skupštine, a to je nešto što nije dobro niti za razvoj demokratije, niti za građane i državu Crnu Goru.Dakle, ja sam uvjeren da nam je svima ovo zajednički zadatak. Svi koji se sa mnom slažu o ovom zajedničkom zadatku, imaće u meni iskrenu podršku", rekao je Pajović.

Pajović je rekao da svi njegovi politički neistomišljenici ne moraju da brinu da će predsjedavanjem onemogućiti da oni slobodno izražavaju svoje stavove. Poručio je da ne može dozvoliti dvije stvari.

"Prvo, neću dozvoliti ad hominem argument i napade na integritet ličnosti kolega. Oni koji imaju ovakve namjere moraju da razumiju da, kao što oni sami predstavljaju građane, isto tako i ovi drugi koji su predmet njihovih uvreda, jesu predstavnici naroda. Drugim riječima, uvrede i lični napadi nisu samo lični, nego su i atak na građane koje poslanici predstavljaju. Dakle, niko nema prava da vrijeđa građane Crne Gore, niti se u ovom domu nalazi toga radi. Naprotiv, on ima obavezu na dostojanstveno izražavanje političkih stavova, i glasanje-neglasanje po savjesti i partijskim kriterijumima.Drugo, neću dozvoliti kršenje Ustava, pravnih akata i poslovnika o radu Skupštine. Ja nisam pisao ove zakonske akte, to ste radili vi u prethodnom sazivu. Možda su ti akti dobri, možda i nisu, ali nije na meni da sudim, već je na meni da ih primjenjujem. To se zove pravna država, a Skupština u tome treba da prednjači s obzirom da je najviše zakonodavno tijelo u zemlji", kazao je Pajović.

On je ocijenio da je svima jasno u kom političkom trenutku se nalazi Crna Gora i kakav politički proces je otpočeo 27 januara.

"Imamo jednu novu Vladu sa oročenim ciljevima u kojima učestvuje i vlast i opozicija. Ova Vlada ima zadatak da pospješi izborni proces prije svega. Na nama, kao zakonodavnoj vlasti, jeste da podržimo ali i da opominjemo i predvodimo Vladu u ovom procesu. S obzirom da je značaj ciljeva nove Vlade nesporan, apelujem da mi kao parlament preuzmemo svoj dio odgovornosti i damo aktivan doprinos u pravcu realizacije ovih ciljeva. Što se parlamenta tiče, svi znamo da parlament, usled svih političkih dešavanja u prethodnim mjesecima, nije efektivno obavljao svoju ključnu zakonodavnu funkciju. Usled toga, kao što vam je poznato, imali smo, praktično, blokadu parlamentarnog rada. Sada je trenutak da dođe do deblokade, a usled zaostatka i kašnjenja, mislim da nam je svima jasno da moramo brzo i efikasno da rešavamo stvari, donosimo odluke i zakone koji su na čekanju. Računam da svi ovaj dio odgovornosti dobro razumijemo, te imate obećenje sa moje strane da ću kao predsjednik ovog tijela učiniti sve što je u mojoj moći kako bi pospješio efikasnost u ovom smislu", poručio je predsjednik Skupštine.

Završne riječi

Kandidat za novog predsjednika Skupštine Darko Pajović ocijenio je, na kraju rasprave, da je zadovoljan polemikom bez obzira na politička mimoilaženja.

"To je uvod u novu političku kulturu u parlamentu. Bez obzira na neke strelice, želim da odam priznanje Ranku Krivokapiću za neke dobre stvari koje je uradio i koje niko ne dovodi u pitanje. Kolegama kažem i da ćemo se vidjeti u zajedničkoj vladi sa Milom Đukanovićem. Takođe, bez obzira na to što ima tema koje jesu za raspravu, ja ne bih raspirivao vatru", kazao je Pajović i dodao da će Pozitivna biti vlast.

"Ako budem izabran, Pozitivna Crna Gora će biti vlast. Jesmo, dio smo vlasti i mi to ne krijemo od drugih", kazao je Pajović.

Lider NOVE Andrija Mandić ocijenio je, u završnoj riječi, da je veoma važno što premijer Milo Đukanović više nema dva snažna oslonca u vlasti - doskorašnjeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i šefa Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić je, u završnoj riječi, kazao da ko god dođe na čelo za Skupštine za dva mjeseca neće mnogo uraditi. Krivokapić je ocijenio da je Parlamentarni dijalog ključni uspjeh Skupštine u posljednje vrijeme.

"Crna Gora je bila pred nemirom na ulicama. Parlamentarni dijalog je bio sredstvo za rješavanje problema. Uprkos opstrukcijama, dijalog je doveo do prelazne vlade koja je odgovor na političku, ekonomsku i socijalnu krizu u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić i poručio da je vrijeme prije izbora, vrijeme za rješavanje izbora.

"Ova država će ući u naredni krug nestabilnosti ako ne organizuje slobodne i nešto fer izbore", poručio je Krivokapić.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić poručila je večeras, u završnoj riječi, da novi predsjednik Skupštine mora da poštuje Ustav i Poslovnik parlamenta.

"Treba nam predsjednik koji ima integritet da kontroliše Sporazum o slobodnim i fer izborima. Danas smo imali raspravu bez polemike i incidenata. Dostojanstveno smo branili svoj prijedlog. Tu kulturu dijaloga mora sprovesti novi predsjednik Supštine Crne Gore", kazala je Jasavić.

Jasavić je ranije, u ime predlagača, rekla da Pozitivna insistira na miru, stabilnosti, vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Znajući da su te promjene moguće, naša partija je pokazala u kritičnim trenucima da ima identitet i da joj je državni interes iznad partijskog", navela je ona.

Jasavić je rekla da je zahvaljujući Pozitivnoj očuvan mir u Crnoj Gori.

"Bez dileme Vlade izbornog povjerenja ne bi bilo bez hrabrih državničkih odluka Pozitivne. Garancija za političku stabilnost je Pajović, koji će nesumnjivo dati puni doprinos nastavku evroatlantskih integracija države", dodala je ona.

Jasavić je navela da će Pajović kao predsjednik parlamenta doprinijeti razvoju dijaloga i tolerancije.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, rekao je da je srećan što su se stvari u parlamentu, kako je rekao, otvorile do kraja. Kazao je da nema nikakve dileme oko, kako je rekao, "malo Pozitivne Crne Gore što je ostalo".

"Politička korupcija je jasno dobila lice", rekao je Bojanić.

On je rekao da je Pajović sinomim za zloupotrebu ovlašćenja u političkom životu Crne Gore. Riječ je, kako je rekao, o čovjeku koji je stavljao pečat na lažna saopštenja, te koji je pravio lažne zapisnike.

Poslanike DPS-a je podsjetio da je Pajović vladajuću partiju u kampanji optuživao da krade, a da im SDP drži vreću.

"Kad smo već kod vreće, izgleda da je vreća našla zakrpu", rekao je Bojanić, navodeći da je siguran da je ovo kraj "ovakvog političkog sistema kad je veliki DPS spao na to da ga spašava ovakav kandidat".

Obrad Stanišić iz Demokratske partije socijalista podsjetio je da je Pozitivna glasala za povjerenje Vladi 27. januaru, a da neke partije koje su bile tada u vlasti bile protiv.

"I to se dešava u parlamentarnim demokratijama. Pozitivna je izdržala dosta toga, jer nijesu trenutno u Vladi izbornog povjerenja, zbog toga što opozicija nije dozvolila da uđu s njihove kvote, a svakako da treba da budu dio Vlade", kazao je Stanišić.

Poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da je u dilemi da li se bira papa, ili predsjednik parlamenta.

"Nijesam znao da ovdje bitišemo pored živog sveca, a ustvari današnjim biranjem Pajovića biće udaren posljednji ekser u mrtvački kovčeg u kojem je pohranjen Ustav i demokratija", kazao je poslanik DF-a.

Šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, rekao je da ta partija ne može dati podršku predlogu koja dolazi iz grupe vladajućih partija, kao što je bilo slučaj i sa izborom Ranka Krivokapića na mjesto parlamenta 2012.

Poslanik SDP-a, Džavid Šabović, kazao je da su se poslanici danas okupili da uokvire sliku parlamenta, ali ne onakvog kakav bi trebalo da bude, već onakav kakav je potreban premijeru Milu Đukanović. Podsjetio je na jučerašnju zabranu novinarima da uđu u sali, ali i poslanicima da postave pitanje Đukanović.

"Da nijesam izbiljam i da ne pokušavam da suzbijem malicioznost, mogao bih da rečem da je sve počelo onda u januaru, kad je samodržac vantjelesno zadovoljio Pajovića", rekao je Šabović, navodeći da je korupcija preuzela Skupštinu.

Šabović je rekao da nije znao koliko je Krivokapić bio dobar, dok nije došao Simović, koji je za dan zabranio medijima prisustvo u sali, a poslanicima da postave pitanje.

Ranije danas, uoči početka rasprave o Pajoviću dio poslanika je reagovao nakon što fotoreporterima i snimateljima juče nije bio dozvoljen ulazak u salu.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević poručio je, ironično, predsjedavajućem Milutinu Simoviću, da zabrani ulaz novinarima.

“Predsjedniče, novinari su ušli. Može nešto strašno da se desi, odmah ih izbacite napolje. Jesmo li ugroženi, imamo li razloga da strahujemo? Bilo bi pogubno ako neko od novinara ubije nekog od poslanika”, rekao je Knežević.

Simović je rekao da ne vidi razlog za paniku zbog suočavanja s medijima, “vidim crne tačke koji su neki mediji objavili danas, a ja ih vidim među njima”.

Knežević je rekao da Simović jedina tamna, ne tačka nego mrlja, poručujući da je izigravao tetka Kim Jong Una.

Poslanici DF-a tvrde da je jučerašnji prenos išao s 30 sekundi zakašnjenja, kao i da javnost nije mogla da vidi njihove poruke koje su ostavili premijeru.

Poslanik Ranko Krivokapić ocijenio je da juče ukinuta javnost rada parlamenta.

„To što ste juče zabranili medijima da uđu nije bio ni dogovor ni praksa. To je bilo ukidanje javnosti Skupštine. I kad radimo loše ljudi to treba da vide“, rekao je Krivokapić.

Poslanik Andrija Popović kazao je da je u skupštini nemoguće raditi.

„Ovdje više nema rada. Ne možete puštati poslanicima da se javljaju po Poslovniku, a da se ne pozivaju na njega“, poručio je Popović predsjedavajućem.

Poslanici su odbili da uvrste na dnevni red Predlog zakona o advokaturi koji je predložio poslanik Branko Radulović.

"Sramno je što pojedini advokati rade, naplaćuju po satu svoje usluge po nekoliko hiljada eura", kazao je Radulović.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније