Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović

31. 05. 2016. 20:17   >>  19:59

ZA 4 GODINE 441.000 EURA

CGO: Pregovarači sa EU ne “koštaju” mnogo

Ukupan iznos sredstava koje su organi javnog sektora uplatili svojim delegiranim predstavnicima u Radnim grupama za vođenje pregovora sa EU, od marta 2012. do marta 2016., iznosi više od 441.000 eura. To je pokazala analiza Centra za građansko obrazovanje (CGO), od čega je, kako su kazali, najveći procenat isplaćen predstavnicima ministarstava. Za vođenje pregovora o pristipanju Crne Gore Evropskoj uniji formirane su 33 radne grupe koje broje preko 1.000 članova.

Za rad u radnim grupama za vođenje pregovora sa Evropskom unijom,  njihovi članovi isplaćeni su u iznosu većem od 441.000  eura. Od toga iznosa, prema analizi  CGO-a, najveći procenat isplaćen je predstavnicima ministarstava i to skoro 392.000 eura, dok su značajno manji iznosi uplaćeni predstavnicima ostalih organa javnog sektora.

 “Ministarstvo vanjskih poslova  je isplatio 179.000. Kada govorimo o najznačajnim isplatama, možemo izdvojiti i Ministarstvo pravde koje je isplatilo 51.308,44 eura za 13 svojih predstavnika koji su delegirani u Radne grupe”, kazala je Ana Nenezić iz CGO-a.

Na pitanje da li je iznos od preko 400.000 za rad u radnim grupama veliki, imajući u vidu da je pregovarački proces počeo prije četiri godine, Nenezić kaže:

“To nijesu značajna finansijska sredstva i odnose se na veliki broj ljudi. Ja sam napomenula da su uglavnom dodatno plaćani šefovi Radnih grupa i oni koji su kordinatori podgrupa”.

A oni koji ne plaćaju predstavnike za rad u radnim grupama su, kažu u CGO-u, Ministarstva odbrane i održivog razvoja i turizma.

 “Jer smo shvatili i doživjeli proces EU integracija kao dio svakodnevnih radnih obaveza. I negdje smo ga svrstali u vrh, a sve uvažavajući strateški cilj - što brža integracija Crne Gore u EU”, kaže Ivana Vojinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Za vođenje pregovora o pristipanju Crne Gore sa Evropskom unijom formirane su 33 radne grupe u kojima je angažovano preko 1.000 članova.

Analiza CGO dio je aktivnosti u okviru programa Evropske integracije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније