Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2016. 08:11   >>  15:30

KOLEGIJUM OVE SEDMICE

Odblokiran rad Skupštine CG

Tokom ove nedjelje trebalo bi da bude održana sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, koju će sazvati i njom predsjedavati vd predsjednika parlamenta Milutin Simović. Na sjednici bi, prema saznanjima Dnevnih novina, trebalo da se razgovara o nastavku rada parlamenta i prioritetima u radu.

 

Većina poslaničkih klubova smatra da je proteklih pola godine rad parlamenta bio blokiran i da se taj luskuz više ne može dozvoliti. U skupštinskim fiokama se nalaze stotine zakona, odluka i izvještaja, koji čekaju na usvajanje.

Neki od zakona su na čekanju tri četiri godine, a u posljednjih šest mjeseci nije usvojen ni jedan zakon, što je za jedan parlament nedopustivo i što, u stvari, predstavlja totalnu blokadu zakonodavne vlasti, blokadu kontrolne i nadzorne uloge Skupštine. Sagovornici Dnevnih novina saglasni su da Skupština mora da se vrati svom redovnom ritmu rada i donošenja odluka.

Parlament čeka i donošenje odluke o privremenom odboru za praćenje izbora. Sve institucije su završile svoj dio posla, jedino parlament pod čijim okriljem će odbor radit nije. To bi trebalo da bude jedan od prioriteta parlamenta. Prioritet je i izbor predsjednika Skupštine, ali se u ovom trenutku ne može tačno reći kada će to biti, jer slijede konsultacije na partijskim organima, predlaganje kandidata, pa rasprava i izbor. U Skupštini će se uskoro raspravljati i inicijativi 36 poslanika za smjenu potpredsjednika Branka Radulovića.

Jedna od važnih tačaka je i predlog Odluke o obrazovanju Privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara. Predlog odluke pripremio je Klub poslanika Demokratske partije socijalista, a u posebnom fokusu ovog odbora biće neriješeni slučajevi nasilja nad novinarima.

U saopštenju Kluba poslanika DPS navodi se da će rad ovog Odbora doprinijeti daljem jačanju autonomije u radu novinara, jačanju istraživačkog novinarstva i ukupnom unapređenju medijskih sloboda.

"Formiranjem ovog tijela doprinijećemo jačanju nadzorne uloge Skupštine, u pravcu dostizanja nulte tolerancije kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće", ocijenio je predsjednik kluba Milutin Simović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kaže da je važno to što je smjenom predsjednika parlamenta privedeno kraju raščišćavanje političke scene koje je SD prva najavila, i što je otklonjena nelogičnost da parlamentom predsjedava neko ko dolazi iz reda parlamentarne manjine.

"Ipak je najvažnije to što su tim činom stvorene pretpostavke za deblokadu njegovog rada i za stavljanjem u punu funkciju i zakodovane grane vlasti. Siguran sam da će, nakon skorog izbora novog predsjednika, Skupština ući u novu fazu, da će konačno početi da ostvaruje svoju funkciju, i da će parlamentarni život nakon polugodišnje blokade konačno biti normalizovan.

 

"Vremena za čekanje više nema jer ogroman broj veoma važnih zakona duže vrijeme čeka na usvajanje", kaže Šehović.

On je uvjeren da će nakon što parlamentarni život krene da se odvija uobičajenom dinamikom, početi i da se vraća ugled parlamenta, koji je prethodnih decenija mukotrpno stvaran, a koji je u posljednje vrijeme ozbiljno narušen, zbog razloga koji su svima jako dobro poznati.

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica kaže da je nedopustivo da bilo koja partija ili pojedinac svojim postupanjem dovede do onoga što se desilo u Skupštini Crne Gore, a to je skoro potpuna blokada rada, već punih pet mjeseci.

"Na taj način je Skupština onemogućena da obavlja svoju ključne Ustavom propisane poslove zakonodavnu ali i kontrolnu funkciju. SNP je već ukazivala na to koliko akata u skupštinskoj proceduri čeka, a svakim danom ih je sve više, koliko je bitno da se nadzorna funkcija parlamenta koristi u punom kapacitetu za kontrolu rada izvršne vlasti. Podsjećam da je ostalo malo više od dva mjeseca rada do kraja redovnog zasijedanja i da se mora nadoknaditi sve ono što u ovih pet mjeseci nije rađeno", kaže Jonica za Dnevne novine.

Koalicioni partneri DPS-a smatraju da je funkcija predsjednika Skupštine bitna za državu i predsjednik je potreban pa i na dva mjeseca. Almer Kalač iz Bošnjačke stranke kaže da ovaj saziv vodi Skupštinu do rezultata izbora, a to je do oktobra, tako da se ne govori samo o dva mjeseca.

Genci Nimanbegu iz Force kaže da je rano govoriti o tome kako će ko glasati, a ne zna se ni ko će biti predložen. Predsjednika Skupštine, objašnjava, predlaže najmanje 10 poslanika i on mora biti neko od poslanika.

''Ne vidim nikakvog razloga da se ne bira predsjednik. Ta funkcija je jako važna. To svi znaju, ali možda eto u prilog tome ide i činjenica da, ukoliko je predsjednik države spriječen da obavlja tu funkciju, tu obavezu preuzima predsjednik Skupštine. Dakle, Skupština mora imati predsjednik i to su neke stvari koje se u demokratiji moraju poštovati'', kazao je Nimanbegu.

Saglasan s njim i Andrija Popović iz Liberalne partije.

''Mislim da bi bilo dobro izabrati predsjednika Skupštine, jer mora postojati prvi među jednakima, a osim toga i zbog brojnih međunarodnih obaveza'', ocijenio je Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније