Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 05. 2013. 12:59 >> 14:23

INICIJATIVA

Vuković: Deklaracija o dijaspori dragocjena

Inicijativa Liberalne partije (LP) koja priprema Deklaraciju o dijaspori, više je nego dragocjena i dobrodošla, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković, navodeći da je nesporna potreba poboljšanja odnosa državnih organa sa crnogorskim iseljenicima.

U deklaraciji o dijaspori, koju priprema LP, navodi se da ona ima zasluženo mjesto u institucionalnim i vaninstitucionalnim, vjerskim, kulturnim subjektima i da se mora vratiti povjerenje iseljenika u matičnu državu.

Vuković, koji je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike, kazao je da komentari LP nisu sporni, kao i da je saglasan sa njihovom idejom i argumentacijom koju je za sada vidio, budući da deklaracija još nije zvanično objavljena.

“Inicijativa LP je više nego dragocjena i dobrodošla, da bi Skupština usvojila jedan akt, deklaraciju, koja će definisati politike prema, najmanje jednoj Crnoj Gori, koliko se pretpostavlja da ima iseljenika”, rekao je on.

 

Vuković je kazao da je dobro što je LP predložila takvu rezolucija, ali je naveo da mora biti samokritičan “i reći da nije dobro što se unutar Skupštine međusobno ne informišemo na dobar način”.

“Odbor je na jednoj od prvih sjednica, početkom ove godine, na prijedlog kolega iz Socijaldemokratske partije zaključio da treba sugerisati Skupštini da usvoji adekvatnu Deklaraciju za rad sa iseljenicima, čiji bi autor bio uprvao matični Odbor”, pojasnio je on.

Prema riječima Vukovića, Odbor malo kasni, ali su iz LP uzeli tu inicijativu, navodeći da nije nimalo sporno ko će biti autor.

“Važno je da napravimo jedan dobar akt, koji će u okviru skupštinske nadležnosti i da promišljeno pronađeno prave oblike kontakata sa iseljenicima”, rekao je on.

Vuković je dodao da je nesporna potreba poboljšanja rada državnih organa i odnosa prema crnogorskim iseljenicima u dijaspori, navodeći da je i do sada Crna Gora kroz različite oblike državnog organizovanja kroz Maticu i centre za iseljenike pokušavala da pronađe najbolje institucionalni okvir za saradnju sa njima.

  “Crnogoraca ima od Aljaske do Novog Zelenada, a najvećii broj njih imaju snažan odnos pripadnopsti Crnoj Gori i žele da ta veza i sa druge strane bude konkretnija, korektnija, kvalitetnija i sami nas požuruju da kao država pronađemo i sa njima usaglasimo najbolje oblike komunikacije”, rekao je on.

Prema riječima Vukovića, kroz jaču vezanost države i iseljenika biće bolje i državi jer se radi o ljudima koji žele da je pomažu, da ulažu, a spremni su da u tu svrhu animiraju i svoje partnere iz cijelog svijeta.

On je rekao da je LP dala konkretne sugetsije, ali da je detaljnije neću komentaristai dok je vidi u cjelosti.

“Najavažnije je da smo svi prepoznali značaj obaveze tog pitanja, da je to u punoj saglasanosti sa željom naših sugrađana koji žele da pojačaju vezu sa državom porijekla”, kazao je Vuković.

On je podsjetio da je DPS na počektku političke trazicije, početkom devedesetih godina, predlagala da se formira posebno ministarstvo za dijasporu, što je, kako je naveo, prihvaćeno ali je transformisan predlog tako da se formira posebna sektor u tadašnjem resoru za međunarodne odnose.

“Možda jednog dana dođemo u situaciju da formiramo posebno ministastvo za ta pitanja. U svakom slučaju, treba tragati za najboljim formama da se unaprijedi kontakt i saradnja države i njenih privremeno ili trajno raseljenih“, smatra Vuković.

Prema njegovim riječima, da je Crna Gora prepoznala važnost poboljšanja odnosa sa dijasporom, govori i činjenica da je Skupština u svojoj prvoj transformaciji unutrašanje infrastrukture podijelila Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije na dva radna tijela, pa je Odboru za međunarodne odnose dodala obavezu rada sa iseljenicima.

“U Vladi se priprema svojevrsna reorganizacija, pa će se formirati ili uprava ili centar , u svakom slučaju nešto što je bilo bolje nego do sada. Radi se na pripremi Strategija, a Vlada priprema i Zakon o iseljenicima, a u parlamentu se Odbor već bavi pitanjem formiranja adekvatne politike za parlamentarni rad sa našim iseljenicima”, naveo je Vuković.

On je dodao da će Dan nezavisnosti Crne Gore obilježiti duž Zapadene Evrope udruženja iseljenika, na koja, kako je kazao, odlazei parlamentarci da zajedno sa njima proslave taj značajan dan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније