Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Mina ]

04. 05. 2016. 13:18 >> 14:06
20

O LEKS SPECIJALISU

Odgođena sjednica parlamenta

Sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, izmjenama u Vladi i smjeni predsjednika Ranka Krivokapića, odgođena je do daljnjeg, ali nije isključeno da će početi u toku dana, kazao je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

 

Abazović je nakon sjednice Kolegijuma novinarima rekao da su on i poslanik Demosa Goran Danilović, kao predlagači leks specijalisa, smatrali da je nelogično da sjednica parlamenta počne sa dokumentom koji je usklađen, ali nema nikakvu vrijednost bez političkog sporazuma.

“Leks specijalis je bio vezan za politički sporazum, a u sporazumu je stajalo i da mora da postoji dostavljena jedinstvena opoziciona lista kojom će premijer predložiti pet imena za popunjavanje mjesta u Vladi. Kako taj dokument nije stigao, zbog novonastalih okolnosti da trenutno imamo dvije ili više lista, bilo je elementarno ispravno da se ne igramo sa ljudima”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, istina je da “možda svi nijesmo na visini zadatka”.

“Ali meni ovo liči na maslo Demokratske partije socijalista i jedne opozicione stranke kojim je trebalo da se minira politički sporazum. Ako im je ovo cilj, trenutno su u tome uspjeli”, kazao je Abazović.

On nije želio da precizira na koju opozicionu partiju misli.

“Mogu samo da kažem da SNP, bez obzira na svoj kredibilitet i broj poslanika koji rade zajedno sa nama i koji su mnogo puta pokušavali na kvalitetan način da promijene političku zbilju Crne Gore, u posljednjim istupima nije bio na visini onoga što bi se smatralo dobrim kolektivnim opozicionim duhom i timom”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, nekima sigurno nije ni do praćenja, ni do kontrole, ni do opozicionih ministara u vladi.

“Ako tako žele da nastave, mi sa tim nemamo problem. Leks specijalis nije vlasništvo ni moje, ni kolege Danilovića, neka ga predloži neko drugi ako želi. Ali, ako ne bude ispoštovana lista Demosa, Građanskog pokreta URA i SDP-a, ja ću povući leks specijalis iz procedure, i neću ga podržati ako ga neko drugi predloži”, poručio je Abazović.

On je rekao da DPS ima ljude iz opozicije koji su uvijek spremni “da odigraju za njih kad god osjete nesigurnost, i u tome treba tražiti razloge zbog čega danas nema početka sjednice na vrijeme”.

“Da li će se nešto promijeniti u toku dana ili sjutra, ja to sad ne znam. Premijer je imao listu onih ljudi sa kojima je potpisao sporazum 26. aprila, mogao je da je predloži, ali to se nije desilo. Da li će se desiti u toku dana, ostaje da se vidi”, kazao je Abazović.

On je ocijenio da ovakva situacija odgovara DPS-u, i da on i dalje želi da “blamira opoziciju i da je na neki način ponižava”.

“Put do rješenja je proceduralno jednostavan, iako možda politički komplikovan. Treba da stigne taj dopis, ako on bude u skladu sa onim što smo potpisali, Zakonodavni odbor možemo zakazati u roku od pola sata i ne bi trajao više od pet minuta. Nakon toga može početi sjednica, i nikakvih problema neće biti”, naveo je Abazović.

Komentarišući poziv Demokratskog fronta opozicionim partijama da formiraju parlamentarnu većinu i tehničku vladu, Abazović je kazao da je to rješenje “prihvatljivo, ali je pitanje koliko je realno”.

Prije sjednice Kolegijuma u zgradi parlamenta je došlo do incidenta, jer poslanici DF-a nijesu htjeli da dozvole skupštinskom obezbjeđenju da ih pretrese.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније