Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 05. 2013. 19:21 >> 19:21

CRNA GORA - EU

Parafiran protokol o izmjeni SSP-a

Crna Gora je danas u Briselu parafirala Protokol kojim se mijenja i dopunjuju Sporazum o stabilizaciji i priduživanju (SSP) zbog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji (EU).

Protokol su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, parafirali glavni pregovarač Aleksandar Pejović i visoki predstavnik Evropske komisije Alehandra Kas Granhe.

Navodi se da je u skladu s Ugovorom o pristupanju Hrvatske EU, ta država u istupi iz Centralne Evropske agencije za slobodnu trgovinu (CEFTA) i da će se njeni dalji trgovinski odnosi s Crnom Gorom odvijati na osnovu SSP-a.

"Parafiranje Protokola omogućava da se izmijenjeni i dopunjeni SSP-a potpiše prije pristupanja Hrvatske EU što će obezbijediti da se tradicionalna trgovina između dvije države i dalje nastavi na liberalnoj osnovi, kao i da Hrvatska, bez ograničenja vezano za SSP sa crnogorske strane, pristupi Uniji", kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, kako su naveli iz Ministarstva, prva ispregovarala izmjene i dopune SSP-a koje nastupaju uslijed ulaska Hrvatske u EU.

"To je od Evropske komisije ocijenjeno kao još jedan pokazatelj snažne posvećenosti zvanične Podgorice procesu pregovora. Takođe, ovim su još jednom potvrđeni dobri odnosi između Crne Gore i Hrvatske", kaže se u saopštenju.

Hrvatska će pristupiti Uniji 1. jula.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније