Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 05. 2013. 20:34 >> 20:34

OBEĆAO PODRŠKU

Špindeleger: CG primjer za region

Crna Gora je odličan primjer da države Zapadnog Balkana imaju konkretnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji, kazao je austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger nakon sastanka sa Ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem.

Špindeleger je istakao da je Podgorica uspjela da postigne prve uspjehe u pregovorima sa Briselom.

 

Prema njegovim riječima, sada treba nastaviti sa reformama kako se na putu u EU ne bi izgubilo na brzini. Za to je posebno, kako je dodao, potrebno posvetiti pažnju pravosuđu i vladavini prava, gdje, kako kaže, Crna Gora još zaostaje.

Obećavajući podršku Beča Crnoj Gori na putu ka EU, Špindeleger je rekao da to važi i za ostale zemlje regiona.

"Uvjeren sam da EU ne može odustati od toga da sve države Zapadnog Balkana jednog dana budu članice", naglasio je on i posebno ukazao na značaj nedavno postignutog briselskog sporazuma Beograda i Prištine koji treba da omogući dalji napredak na njihovom putu ka Evropi.

Govoreći o bilateralnim odnosima Austrije i Crne Gore on je posebno apostrofirao ekonomske, ocenivši da su oni tijesni, ali da mogu biti produbljeni.

"Naši ekonomski odnosi su dobri, ali pružaju prostora za pospješivanje", rekao je Špindeleger, dodajući da je potrebno da se stvore potrebni uslovi kao što je bezbjedna investiciona klima.

Lukšić je učestvovao danas na 123. Ministarskoj sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope, održanoj u Strazburu.

On je podržao paket reformskih mjera koje sprovodi generalni sekretar Savjeta Evrope Jagland i snažno podržao jačanje povjerenja i sinergiju Savjeta Evrope i EU, posebno u pravcu sprovođenja zajedničkih projekata i djelovanja u mediteranskim zemljama u demokratskoj tranziciji, a u cilju njegovanja multikulturalizma, zaštite i promocije ljudskih prava i tolerancije.



Potpredsjednik Vlade pozdravio je finalizaciju procesa pristupanja EU Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima SE, koja predstavlja dodatan impuls daljem razvoju odnosa ove dvije organizacije u kontekstu kreiranja sveobuhvatnog, jedinstvenog sistema ljudskih prava u Evropi, jačanja vladavine prava, demokratije i zajedničkog evropskog identiteta.
 
Na Ministarskoj sjednici, kojom je predsjedavao ministar vanjskih poslova Andore Žilber Saboja Sunije, usvojene su, bez rasprave, odluke kojima se reafirmiše uloga Savjeta Evrope na polju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi i ohrabruje nastavak reformi ove organizacije u cilju optimalizacije njenog rada i efikasnije koordinacije unutar njenih monitoring mehanizama.

Lukšić je uzeo učešće u tematskoj debati: „Demokratija, ljudska prava i vladavina prava u Evropi: jačanje uticaja aktivnosti Savjeta Evrope“.

On je pohvalio doprinos specijalizovanih organa Savjeta Evrope u borbi protiv korupcije, diskriminacije, pranja novca i brojnih drugih prijetnji, ali i ukazao na ulogu u suočavanju sa izazovima koji proističu iz upotrebe novih tehnologija, kao što su online govor mržnje, sajber kriminal ili terorizam.
 
Crna Gora, kao zemlja posvećena promociji multikulturalnosti i otvorenosti prema manjinama, kako je istakao, snažno podržava sprovođenje politike susjedstva Savjeta Evrope, te da je posvećena dinamičnim aktivnostima jačanja demokratskih vrijednosti,
„Bićemo doslijedni u procesu daljeg jačanja naših demokratskih vrijednosti i institucija sa ciljem kreiranja osnove za još bolju saradnju, prvenstveno sa susjedima, ali i u širem evropskom kontekstu“, kazao je potpredsjednik Lukšić.
 
Na marginama sastanka, Lukšić imao je niz bilateralnih susreta sa kolegama iz Monaka, Kipra, Albanije, Irske i drugih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније