Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 05. 2013. 17:14   >>  17:14

DEMOKRATSKI FRONT

Prvo tužilačka pa onda parlamentarna istraga

Tužilaštvo mora odmah da otvori istragu protiv funkiconera Demokratske partije socijalista koji su akteri afere Snimak, kazao je funkcioner Demokratskog fronta, Koča Pavlović, navodeći da bi tek nakon toga parlamentarna istraga imala smisla.

On je naveo da istraga afere Snimak mora sadržati i krivično-pravnu i parlamentarnu komponentu, sa, kako je kazao, težištem na krivičnom procesuiranju prekršilaca.

“Nezakonita činjenja u aferi Snimak spadaju u najteža krivična djela, kojima se krši Ustav, što je isključivi posao Tužilaštva. Manje značajnim dijelom potrebno je razmatrati i utvrditi političku odgovornost inicijatora i organizacija, što jeste posao za parlamentarnu istragu”, navodi se u izjavi Pavlovića.

On smatra da je neophodno da prvo Tužilaštvo odmah pokrene istragu protiv poslanika DPS-a Zorana Jelića, Zorana Vukčevića,ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića, premijera Mila Đukanovića i drugih aktera afere.

“Tek potom je moguće provesti parlamentarnu istragu koja, u tom slučaju, neće biti farsična”, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, funkcija tako pokrenute parlamentarne istrage bila bi da „pogura“
Tužilaštvo, da spriječi opstrukciju DPS-a, i da na kraju utvrdi političku odgovornost, i da zatraži proširenje istrage prema onima koje to zaslužuju .

“Svođenje istrage samo na parlamentarnu, bez snažnog i javnog krivično-pravnog djelovanja Tužilaštva, odvelo bi čitavu priču ka farsičnoj završnici, što DPS uporno pokušava”, naveo je Pavlović.

On je dodao da Skupština nema legitimitet da utvrdi bilo kakvu političku odgovornost svojih poslanika, Jelića i Vukčevića, “osim što može da im uputi drugarski prekor”.

“Parlamentarno ispitivanje njihove političke odgovornosti bilo bi posebno farsično, ako bi baš ti poslanici bili predstavnici DPS-a u Anketnom odboru, kao što su bili i tokom parlamentarne istrage o aferi Telekom”, kazao je Pavlović.

Zato, tvrdi on, prikazivanje parlamentarne istrage i Anketnog odbora kao veoma moćnog i autonomnog oružja, kojemu gotovo da i nije potrebno prethodna akcija Tužilaštva, predstavlja pokušaj manipulisanja javnošću sa ciljem da se afera Snimak što brže pretvori u običnu farsu.

“U rasvjetljavanju afere ključni je prvi korak, snažna i javna akcija Tužilaštva, do koje neće doći dok god njime upravlja DPSi Socijaldemokratska partija preko saradnika Ranke Čarapić. Zato se hitni izbor novog vrhvovnog državnog tužioca sa dvotrećinskom većinompokazuje kao apsolutni preduslov”, zaključio je Pavlović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније