Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 05. 2013. 15:52 >> 16:10

POMILOVANJA

Vujanović odobrio trećinu molbi

U petogodišnjem mandatu predsjednika Crne Gore podnijeto je 1049 molbi za pomilovanje od kojih je u 362 slučaja taj zahtijev i odobren. Ministarstva pravde nikada od međunarodnih eksperata nije stiga nijedna primjedba, navodi se u reagovanju iz kabineta Filipa Vujanovića.

Pojedini štampani mediji objavili su danas da se Crna Gora nalazi u vrhu zemalja članica Savjeta Evrope po broju dodijeljenih pomilovanja, pokazao je najnoviji izvještaj SE, objavljen početkom maja.

U kabinetu predsjednika Crne Gore navode da je tretman pomilovanja krajnje tendeciozno tretiran od strane pojedinih subjekata u Crnoj Gori kojima nije cilj da se ocijeni odnos prema pomilovanju i resocijalizaciji osuđenih nego da se upute neosnovane insinuacije.

Odnos prema pomilovanjima, pored poštovanja propisa Crne Gore, uvažavao je ciljeve i vrijednosti sadržane u konvencijama i preporukama Savjeta Evrope, Evropskim zatvorskim pravilima i Evropskim pravilima probacije koje se odnose na sistem izvršenja krivičnih sankcija.

„Nikada u okviru ministarstva pravde, koje ima neposrednu komunikaciju sa ekspertima međunarodnih organizacija, nije stavljana niti jedna primjedba koja bi ukazala da ministarstvo pravde nije bilo rukovođeno upravo ovim preporukama za svoje predloge za pomilovanja, koje predloge je predsjednik Crne Gore posebno vrednovao“, navodi se u reagovanju predsjednika države.

U petogodišnjem mandatu predsjednika Crne Gore podnijeto je 1049 molbi za pomilovanje od kojih je u 362 dato pomilovanje.

„U strukturi datih pomilovanja u 225 slučajeva ili u više od 62 odsto ukupnog broja pomilovanja izvršena je zamjena kratke zatvorske kazne za uslovne osude ili novčane kazne. Radi se o krivičnim djelima sa manjim stepenom društvene opasnosti gdje je pomilovanje bilo opravdano značajnim protekom vremena i ličnim i porodičnim okolnostima pomilovanog lica“, navodi se u reagovanju iz Vujanovićevog kabineta.

Navode da je u svim slučajevima striktno poštovana, zakonska procedura pribavljanja mišljenja Centra za socijalni rad, nadležnog suda i predloga ministra pravde.

„Niti u jednom jedinom slučaju nije dato pomilovanje bez pozitivnog predloga ministra pravde, a zasnovanog na pozitivnoj socijalnoj anamnezi nedležnog centra za socijalni rad. Dakle, za sasvim kratke mjesečne zatvorske kazne od čijeg izvršenja su prošle godine i od pravosnažnosti, gotovo u svim slučajevima takođe godine, dato je pomilovanje jer je značajan protek vremena sa aspekta resocijalizacije činio nepotrebnim upućivanja na izdržavanje kazne“, poručuju iz Vujanovićevog kabineta.

U strukturi navedenih 362 datih pomilovanja skraćene su kazne u procesu izdržavanja za 137 osuđenika od kojih je u 117 slučajeva skraćena kazni do jednog, dva ili tri mjeseca.

„Dakle, i u ovim slučajevima učinjeno je, skraćenje kazni u kratkom vremenskom trajanju. Iz navedenog je jasno da je u svemu i detaljno poštovana zahtjevna i duga procedura propisana zakonom i da niti u jednom slučaju Predsjednik Crne Gore nije dao pomilovanje bez pozitivnog predloga ministra pravde, a niti u jednom slučaju ministar pravde bez pozitivnog mišljenja nekog od subjekata koji su predhodno davali mišljenje“, zaključuje se u reagovanju iz Vujanovićevog kabineta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније