Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 03. 2016. 08:00 >> 07:45
14

BOLJEVIĆ O IDENTIFIKACIJI

Tvrdnje DF-a su manipulacija

Ekspert za telekomunikacije i sudski vještak Predrag Boljević ocijenio je da su stavovi DF-a o navodnoj zloupotrebi uređaja za elektronsku identifikaciju klasična manipulacija.

Boljević je saglasan sa ocjenom predstavnika MUP-a da postojeći uređaji za elektronsku identifikaciju nijesu namijenjeni za otkrivanje falsifikovanih ličnih dokumenata jer nijesu u pitanju foreznički uređaji.

"Osnovno je da su u pitanju konzole koje u sebi sadrže podatke o glasačima. Lična karta kao identifikacioni dokument u ovom slučaju služi da se njenim provlačenjem iz elektronske baze na ekran prikažu fotografija i podaci. Član biračkog odbora prostim pogledom utvrđuje da li lice pred njim odgovara licu sa fotografije",  kaže Boljević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, konzole isključivo pomažu da članovi glasačkog odbora identifikuju glasača, što do sada u izbornom procesu nije moguće, a ne da otkrivaju falsifikate ličnih karata kako to tvrdi Demokratski front.

"To im nije bila namjena. Ovim je faktički obesmišljen bilo kakav pokušaj falsifikovanja lične karte, jer nije moguće falsifikovati fotografiju i podatke u elektronskoj bazi koji će se pojaviti na ekranu. Stoga je džabe bilo koja slika na falsifikovanom dokumentu kako je to prikazano na jučerašnjem presu",  zaključio je Boljević.

Na tvrdnje Demokratskog fronta reagovala je i renomirana austrijska kompanija S&T, koja je izabrana na tenderu za izbor ponuđača za sistem za elektronsku identifikaciju birača. U reagovanju kompanije na upit Pobjede demantuju se tvrdnje DF-a da je svrha uređaja da otkrije falsifikovani identifikacioni dokumenat.

"Isporučeni uređaji su predviđeni da rade elektronsku identifikaciju birača na osnovu očitavanja MRZ OCR koda, koji je odštampan na ličnom dokumentu birača. Isti tip uređaja se koristi, na primjer, na čekiranju putnika kod avio kompanija na aerodromima. Svrha i namjena ovog uređaja nije utvrđivanje ispravnosti ličnog dokumenta, već brzo, tačno i efikasno očitavanje ličnih podataka koji se nalaze u pomenutom MRZ kodu", navodi se u reagovanju S&T dostavljenom Pobjedi.

U kompaniji navode da isporučeni uređaji nemaju forenzičku funkcionalnost i namjenu, za te potrebe se koristi druga vrsta uređaja koja zahtijeva mnogo veću stručnost u korišćenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније