Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 03. 2016. 21:14 >> 20:58

(NE)SPREMNI ZA IZBORE

Kolašin jedina opština bez OIK

Kolašin je jedina opština u Crnoj Gori u kojoj još nije konstituisana Opštinska izborna komisija, niti je usvojena odluka o određivanju naziva naselja, trgova i ulica, što su uslovi za stvaranje ambijenta za fer i slobodne izbore, preciznio definisani zakonom. Na tu činjenicu ukazano je i tokom parlamentarnog dijaloga za vraćanje povjerenja u izborni proces.

Gotovo godinu ipo od kako su dogovorili vlast u Kolašinu SNP, SDP i Demokratski front. Lokalna samouprava funkcioniše sa dosta problema. Izborna je godina pa, po svemu sudeći, biće problema i u primjenji novih izbornih zakona. U izbornoj godini Opština Kolašin nema Opštinsku izbornu komisiju. Predsjednicima Opštine, kao ni koalicionim partnerima, ne odgovaraju članovi koje predlaže DPS.

"Nećemo imenovati ljude koji su onoliko mjeseci 2014., odugovlačenjem da stave svoj potpis na zapisnik, spriječili konstituisanje vlasti", kaže predsjednica opštine, SDP-ova Željka Vuksanović.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika, prema izmjenama iz 2014., predviđeno je imenovanje članova Opštinskih komisija u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu. Od oktobra 2014. odgovorni ljudi u Opštini Kolašin ne postupaju u skladu sa zakonom, kažu u DPS-u. Napomnju da je odluka o imenovanju članova Komisije dva puta skidana sa dnevnog reda, jer SDP-u SNPu i DF-u ne odgovaraju članovi koje DPS predloži. To u DPS-u smatraju neodgovornim.

"NIko nema pravo da DPS-u sugeriše koga će predložiti za člana OIK-a. Apsolutno vjerujemo u te ljude i smatramo da su to odgovorni ljudi", kaže DPS-ov Milosav Bulatović.

Vuksanović je podsjetila da, ako ne bude izabrana OIK, nadležnost preuzima DIK. Ona objašnjava da su od DPS-a tražili da predloži bilo koga, samo da nije ranije bio u OIK.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika iz 2014., dotadašnje OIK se ukidaju, što je i kolašinsku stavilo van snage.

Osim nepostojanja OIK-a, Kolašin nije spreman ni za elektronsku identifikaciju birača, kažu u DPS-u. Zakon o biračkom spisku predviđa donošenje niza odluka, među kojima je ona o određivanju naziva naselja, ulica, trgova.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније