Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

29. 02. 2016. 23:25 >> 23:09

MITROVIĆ - GECAJ

Do boljeg položaja CG zajednice na Kosovu

Crnogorska iseljenička zajednica na Kosovu pripremiće Predlog strategije za integraciju i afirmaciju, čijim bi se usvajanjem poboljšao njihov položaj i otvorile mogućnosti za ravnopravnu zastupljenost, saopštio je Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović. On je danas razgovarao sa savjetnikom premijera Kosova i zamjenikom ministra za lokalnu samoupravu Bajramom Gecajem.

Iz crnogorskog Ministratsva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je Mitrović kazao da će se crnogorska iseljenička zajednica na Kosovu angažovati na pripremi Predloga Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice na Kosovu, koja će se u najskorijem periodu upututi Vladi te države na razmatranje i usvajanje. 

„Usvajanjem ovakve Strategije znatno bi se poboljšao položaj naše zajednice na Kosovu i otvorile brojne mogućnosti za ravnopravnu zastupljenost naših ljudi u svim sferama kosovskog društva, kao što je slučaj sa ostalim manjinskim narodima na Kosovu“, ocijenio je Mitrović. 

On je pojasnio da bi pripradnici crnogorske zajednice na taj način ostvarili prava na zaposlenje i adekvatnu zastupljenost u javnim ustanovama, a bio bi im omogućen i pristup grantovima za realizaciju projekata i programskih aktivnosti.

„Prava integracija naše zajednice će doprinijeti i razvoju samog kosovskog društva“, smatra Mitrović.

On je, kako se navodi, upoznao sagovornika o trenutnim i budućim aktivnostima Uprave za dijasporu, mjerama koje matična zemlja planira da preduzme na polju saradnje sa svojim iseljeništvom, kao i sa izradom podzakonskih akata koji proističu iz Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. 

„Obostrano je istaknuta spremnost za intenziviranje saradnje na brojnim poljima, a naročito na polju poboljšanja položaja iseljeničkih zajednica Kosova i Crne Gore“, kazali su iz MVPEI.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније