Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 05. 2013. 13:00   >>  13:15 2

VEĆINA NEODRŽIVA

Blažić: Bi opštine, a ne pitaju za cijenu

U Crnoj Gori je jasno otvoren proces formiranja novih opština, rekao je profesor Đorđije Blažić, ocjenjujući da se neka politička pitanja prelamaju i preko teritorijalne organizacije.

Komentarišući koliko najavljena odluka o formiranju nove opštine Petnjice može uticati na povećanje zahtjeva drugih mjesnih zajednica da podnose slične zahtjeve i koliko u tim pitanjima ima politizacije, Blažić je rekao da je u Crnoj Gori sve, pa i to, ispolitizovano.


„Pitanjem otvaranja Izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji koji se tiče Petnjice i održavanjem referenduma, vrlo je jasno otoren proces formiranja novih opština u Crnoj Gori“, rekao je on agenciji MINA.

Blažić je kazao da u Crnoj Gori 14 od 21 opštine ne mogu da obezbijede sredstva za finasiranje potreba na lokalnom nivou.

„ To je vrlo značajan podatak. Ovdje je pitanje trenutka realne ispunjenosti uslova, a ne ono što se na žalost u Crnoj Gori dešava, da se neka politička obećanja prelamaju preko teritorijalne organizacije“, ocijenio je on.

Blažić je naveo da će vrijeme brzo pokazati da li su zahtjevi bili opravdani i za Petnjicu i za Gusinje i za Tuzi.

„Čim je država otvorila jedan društveni proces mora da računa da će on teći. Ono što se definitivno pokazalo u poslednjih 20 godina jeste da je Crna Gora jedina od država u okruženju pa i istočne Evrope koja nije upala u zamku teritorijalnih organizacija i formiranja enormnog broja opština“, kazao je on, navodeći da sve te države sada imaju velikih problema.

Blažić je reako da nije jedini zadatak države samo da omogući formiranje opštine, već da ona ima obavezu da pomaže u nekom početnom periodu stabilizacije te lokalne zajednice, obično od tri do pet godina.

„Dakle vrlo namjenski će morati iz budžeta da izdvaja novac za to i ne može se distancirati od te obaveze. Ne može reći - eto dali smo vam opštinu, a sad se sami snalazite“, kazao je on.

Prema riječima Blažića, formiranje novih opština sa aspekta evropskih standarda, konkretno Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, nije sporno i podstiče proces demokratizacije u državi, naročito na lokalnom nivou.

On je naveo da se ne vodi se računa na koji će to način funkcionisati.

„U krajnjoj liniji sve će to pasti na teret poreskih obveznika, oni će sve morati da plaćaju. A radi čega, da bi neko zadovoljio politička obećanja - to nije realno“, kazao je Blažić.

On je dodao da studije o ekonoskoj održivosti mogu pokazati da na papiru sve može biti idelano ali da će vrijeme pokazati prave činjenice.

„Ono o čemu se posebno mora voditi računa jesu uslovi za osnivanje opština, koje je zakonodavac jasno propisao. Jedan od najznačajnijih je ekonomska samoodrživost i to je zadatak elaborata koji je obavezano uraditi u postupku formiranja novoh opština“, podsjetio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније