Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 02. 2016. 08:18   >>  09:00 9

MITRIĆ SMATRA

Sastav Vlade se ne rješava sporazumom

Sporazum koji će URA, Demos i SDP ponuditi ostalim učesnicima u parlamentarnom dijalogu sam po sebi ne znači ništa dok se ne pretoči u neki pravni akt i ukoliko se ostale opozicione partije slože oko tog prijedloga. Skupština će morati da na osnovu njega usvoji neki zakon, ocijenio je u izjavi za Pobjedu pravnik Blagota Mitrić.

URA, Demos i SDP ponudile su ostalim učesnicima u paramentarnom dijalogu sporazum o vladi izbornog povjerenja, kojim traže ministarska mjesta u četiri resora, održavanje izbora 16. oktobra, kao i očuvanje rukovodeće strukture Skupštine.

Mitrić ističe da je sa pravnog aspekta taj sporazum sporan jer se, kako je objasnio, kosi sa Ustavom.

"Ne može se na taj način Vlada dopunjavati i davati se opoziciji ministarska mjesta, jer se to kosi sa Ustavom. Ne može se uspostaviti ni priznati vlast koja nije proizišla iz slobodne volje građana. Po Ustavu, premijer ima pravo da zamijeni ministra, ali umjesto njega mora postaviti nekoga iz pobjedničke koalicije. Pošto nje nema više, onda to mora da bude neko iz DPS-a. Ali, sila Boga ne moli, to je što je", rekao je Mitrić u razgovoru za Pobjedu.

On se osvrnuo i na dio tog sporazuma koji se odnosi na očuvanje aktuelne rukovodeće strukture Skupštine.

"Ako su oni ponudili sporazum o vladi izbornog povjerenja, ne može se njime nikako rješavati pitanje rukovodstva Skupštine. To je volja parlamentarne većine", zaključio je Mitrić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније